De Beeldengalerij

De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds 1990 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui staat om de 25 meter een beeld op een ovalen sokkel. Er zijn 40 sokkels. De beelden wisselen in de loop van de tijd steeds van plaats. De verplaatsbare sokkel is ontworpen door Geert Lap. De tekstborden bij de sokkelbeelden zijn ontworpen door Rudo Hartman.

Om And Life Is Over There van Femmy Otten in de Beeldengalerij te verwelkomen, heeft Stroom kunsthistorica en curator Suzanne Sanders gevraagd om het beeld van context te voorzien op de Kalvermarkt. >> lees hier de tekst (oktober 2017).

Beelden in binnenstad wisselen ‘ongemerkt' van plek
Den Haag FM, 4 december 2017

In 2011 heeft André Kruysen, in opdracht van Stroom Den Haag, het conservatorschap van de galerij van P. Struycken overgenomen. Lees ook: André Kruysen, Bungelende ledematen, 2013.

 

 

De teksten bij de sokkelbeelden op deze website zijn geschreven door: Wim van der Beek, Lidwien Nielander, Hans Oerlemans, Nicole Spaans, Sandra Spijkerman en medewerkers van Stroom Den Haag.

Publicatie De Beeldengalerij van P. Struycken (2007)
+ insert met update (2014)

Beelden van de Binnenstad
Tentoonstelling over De Beeldengalerij in Atrium Den Haag (2 september t/m 3 oktober 2014)

Het beeld van Karel Appel is in 2001 aangeboden aan de gemeente Den Haag door de Stichting 750 jaar Den Haag.