Educatie

Voor informatie over educatieve projecten, overleg en afspraken:
Marieke Klos: mklos [at] stroom.nl
T. 070 3658985

>> Voor het reguliere educatie-aanbod scroll naar beneden!

RECENTE ACTIVITEITEN
Workshops Ling Zhi Helicopters
In aanloop naar de onthulling van Ling Zhi Helicopters op 4 oktober 2020 heeft 'afvaljuf' en kunstenaar Carolien Adriaansche op een basisschool en in verschillende bibliotheken/cultuurankers in Leidschenveen-Ypenburg workshops georganiseerd voor kinderen. Bekijk de verrassende resultaten op haar blog afvaljuf.nl

IMC Weekendschool
Workshop 'Antropomorfisme' door Melissa Cruz
(27 september 2020)
De IMC Weekendschool introduceerde dit jaar ‘woordenkunst' als nieuw vak. Het is een combinatie tussen de vakken ‘taal & poezie' en ‘beeldende kunst'. Na een eerste les over het ontstaan van taal waarna de leerlingen zich concentreerden op kijken en luisteren, stond de tweede les in het teken van het maken van beelden. Onder de bezielende leiding van Melissa Cruz maakte de groep van 6 tweedejaars leerlingen speelse en vooral ook verrassende kunstwerken waarvan we er enkele hier laten zien. Het aantal van ruim veertig leerlingen dat de IMC Weekendschool bezoekt is dit jaar corona proef opgedeeld in kleinere groepjes. Dat vergde een andere organisatie en de betrokkenheid van een groter aantal docenten dan anders het geval zou zijn. Daar staat tegenover dat de concentratie bij een kleine groep groter bleek te zijn.

REGULIERE STROOM EDUCATIE AANBOD 2020
Een workshop op een kunstenaarsatelier, inspiratie-les in de klas, rondleiding langs De Beeldengalerij, onderzoeksproject plus bezoek aan Stroom, lessen bij de Weekendschool, projectgebonden lessen en meer. Het is allemaal mogelijk. Zo hebben basisscholen Paul Krugerschool, Tamarschool, Het Palet, Galvanischool tot aan de Carolusschool aan een of meerdere projecten deelgenomen, zo ook middelbare scholen als Maris College, Johan de Witt Scholengroep, Veurs Lyceum, VSO Viertaal en Bernardusschool, Zandvliet en zelfs Technisch Instituut Heilige Familie uit Brugge (BE).

Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH)
Behalve het programma voor studenten, professionals en overige belangstellenden, richten we ons ook op de ontwikkeling van workshops en lessenreeksen voor het Primair en Voortgezet Onderwijs. We vinden het voor de zelfstandigheid en het zelfbewustzijn van kinderen belangrijk om hen de betekenis en het plezier van de verbeelding te laten ervaren. We hebben daarom enthousiast bijgedragen aan de ontwikkeling van de doorlopende leerlijn Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH), die door de scholen kan worden afgenomen. De leerlijnen, van beeldende kunst tot aan film, podiumkunst en nieuwe media, worden onder begeleiding van CultuurSchakel gemaakt door groepsleerkrachten van Haagse basisscholen in samenwerking met vertegenwoordigers van Haagse culturele instellingen. De leerlijn is een modulaire opzet van lespakketten, waarbij relaties worden gelegd met het onderwijs in andere domeinen.

Het aanbod van Stroom bestaat uit De Beeldengalerij waarvoor Ingrid Mol een instructieve digitale lesbrief heeft gemaakt en de inspiratielessen Kunstenaar in de Klas (KiK), waarbij de interactie tussen leerlingen en een bevlogen kunstenaar telkens weer voor magie zorgt. Lees hieronder meer.

Kunstenaar in de Klas (KiK)
Kunstcentrum Stroom verbindt en faciliteert. We beschikken over een netwerk van bijna 1000 professionele Haagse kunstenaars op het gebied van beeldende kunst, architectuur en vormgeving. Onbegrensd en experimenteel, dát is wat een Kunstenaar in de Klas bij Stroom is. Zowel in kunstdiscipline en maatwerk als de ervaring van de leerling. De interactie tussen leerlingen en een bevlogen kunstenaar zorgt telkens weer voor magie. Want de kunstenaar vertelt niet alleen over zijn beroep, maar laat ook de leerlingen nadenken: hoe zouden zij dit werk doen? Sterker nog: leerlingen proeven hoe het is om - met de steun en stimulatie van de kunstenaar -zélf kunst te maken.
 
De Beeldengalerij
In hartje Den Haag vormt De Beeldengalerij al meer dan twintig jaar een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beeldhouwkunst. Het winkelende en ander publiek loopt er dagelijks langs. Op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui staat om de 25 meter een beeld op een ovalen sokkel. Er zijn 40 sokkels. De beelden wisselen in de loop van de tijd steeds van plaats.
Bezoek De Beeldengalerij in de Haagse binnenstad of download de lesbrief zodat je op school een eigen beeld kunt maken. Kunstenaar Ingrid Mol ontwikkelde voor Stroom Den Haag een lesbrief met diverse opties voor het maken van een eigen beeld. Kijk op de speciale website en download daar de lesbrief: www.hierkanjouwbeeldstaan.com

Aanmelden
Scholen en andere instellingen kunnen de lessenreeksen vinden via www.cultuurschakel.nl of direct contact opnemen met de betrokken instelling. Neem voor Stroom contact op met: Marieke Klos via mklos [at] stroom.nl (T. 070-3658985).

Overige projecten
Ook met IMC Weekendschool hebben we een band ontwikkeld die tot een waardevolle samenwerking heeft geleid. Bij de Weekendschool gaan kinderen uit sociaaleconomisch kwetsbare wijken vanaf groep 7 tot en met de brugklas op zondag naar school. Onder begeleiding van professionals krijgen ze les in kunst, journalistiek, sterrenkunde, geneeskunde, recht, psychologie, film en meer.
Een vergelijkbare relatie hebben we ook ontwikkeld met het Veurs Lyceum dat jaarlijks door leerlingen van havo/vwo de ‘waarde van kunst' laat onderzoeken waarmee ze extra punten behalen.

De educatieve projecten en de samenwerking met scholen, en instellingen als CultuurSchakel en IMC Weekendschool zijn inhoudelijk en qua bereik erg vruchtbaar gebleken. Voor ons alle reden om de activiteiten voort te zetten en waar mogelijk met scholen of andere partijen uit te breiden.

 

IMC Weekendschool: Workshop 'Antropomorfisme' door Melissa Cruz
IMC Weekendschool: Workshop 'Antropomorfisme' door Melissa Cruz
Carolien Adriaansche: Workshops Ling Zhi Helicopters
foto: Carolien Adriaansche
KiK: Kunstenaar in de Klas
foto: Lot Philipsen
KiK (Kunstenaar in de Klas), 'LandArt' door Annechien Meier bij de Oranjeschool
KiK (Kunstenaar in de Klas), 'LandArt' door Annechien Meier bij de Oranjeschool
KiK: Kunstenaar in de Klas (Marleen Sleeuwits op school De Buutplaats, 2017)
KiK: Kunstenaar in de Klas (Marleen Sleeuwits op school De Buutplaats, 2017)
Achter de Schermen bij Lili Berger, 2019
Cultuuronderwijs op zijn Haags: De Beeldengalerij (rondleiding)
De Beeldengalerij: Hier kan jouw beeld staan
Achter de Schermen bij Dana LaMonda, Wieteke Heldens en Broos (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers) op 22 februari 2019
Achter de Schermen bij Dana LaMonda, Wieteke Heldens en Broos (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers) op 22 februari 2019
Cultuuronderwijs op zijn Haags: Achter de schermen (een bezoek op het kunstenaarsatelier)
Cultuuronderwijs op zijn Haags: Achter de schermen (een bezoek op het kunstenaarsatelier)
IMC Weekendschool - Damian van der Velden (eindpresentatie, 2018)
foto: Jan Harm Bakhuys
IMC Weekendschool - Damian van der Velden (eindpresentatie, 2018)
foto: Jan Harm Bakhuys
Contactpersoon:
Marieke Klos
t. 070-3658985
mklos [at] stroom.nl

Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH)
Scholen en andere instellingen kunnen de lessenreeksen vinden via www.cultuurschakel.nl of direct contact opnemen Marieke Klos (zie hierboven).