Marc Ruygrok, EN/OF, 1993

Centrum Den Haag: Spui - Grote Marktstraat - Kalvermarkt

Taal en teken. Het zijn de bouwstenen voor zijn beelden sinds het begin van de jaren tachtig. Marc Ruygrok (1953) houdt zich in tekeningen, foto's en sculptuur bezig met letters, woorden en korte zinnen. Bij zijn koperen sokkelbeeld 'EN/OF' uit 1993 is dat ook het geval.

Op zijn sokkel in het centrum van Den Haag is Ruygroks beeld een duidelijk statement. 'EN/OF' verwijst naar de talloze keuzes die we moeten maken daar waar je van alles wordt aangeboden en waar je wordt overladen met visuele indrukken. Tegelijkertijd zorgt het beeld voor een rustpunt, doordat het in typografisch opzicht afwijkt van de chaotische winkellogo's. De strakke letters zijn per woord op elkaar gestapeld. De twee woorden staan rug aan rug met het schuine streepje als plaat rechtop ertussen. Hierdoor heeft het kunstwerk de vorm van een compact bouwwerk dat staat als een huis.

De robuuste vormen van Ruygroks kunst doen vaker denken aan de architectuur. Zijn ruimtelijke taalbeelden zijn bijvoorbeeld net als bouwkunst sterk verbonden met de omgeving waar ze zijn geplaatst. Kijk maar naar het Haagse sokkelbeeld of naar 'Hier' dat in 1993 bij Museum de Paviljoens in Almere is geplaatst. Uit een enorme bol van koper is het woord ‘hier' gespaard. Ruygrok zet de nuchtere plaatsaanduiding echter op losse schroeven door de bol draaibaar te maken. De kijker mag zelf bepalen wat ‘hier' is.

'Hier' en 'EN/OF' zijn typische Ruygrokbeelden. Het zijn extreem korte gedichten die raadselachtig kunnen overkomen. Ze laten zijn voorkeur zien voor geometrische vormen, zoals de rechthoek en de cirkel. Met deze oervormen en voor iedereen herkenbare tekens ontwikkelde Ruygrok zijn eigen beeldende vocabulaire.

Terug naar overzicht De Beeldengalerij van P. Struycken

website Marc Ruygrok

Marc Ruygrok, 1993, 'EN/OF', rood koper/gebronsd
foto: Renate Boere, Cas Marks, Laurens van der Pool