Karel Appel, Frog with umbrella, 2001 (1993)

Kruispunt Kalvermarkt, Grote Marktstraat en het Spui

Rood, groen en blauw: het beeld van Karel Appel (1921-2006) op het kruispunt van het Spui met de Grote Markt en de Kalvermarkt steekt fel af tegen het wit van Richard Meyers stadhuis annex bibliotheek. De kleurenrijkdom is voor Appel net zo typerend als het wit voor de architectuur van Meyer. De sculptuur van Appel bevindt zich op een forse ovale sokkel en vormt als zodanig het knooppunt van het Sokkelplan.

Appel geniet nationaal en internationaal grote bekendheid als expressief schilder. Hij maakte eind jaren veertig, begin jaren vijftig van de 20e eeuw furore als een van de oprichters van de Cobra-beweging. De kunstenaars van deze stroming pleitten voor vrijheid en experiment. De spontane kindertekening vormde voor hen een belangrijke inspiratiebron.

Naast het schilderen heeft Appel van het begin af aan ook altijd beelden gemaakt. Daarvoor heeft hij telkens gebruik gemaakt van zogeheten ‘objets trouvés'. Uit deze gevonden zaken stelde hij nieuwe beelden samen. De ‘objets trouvés' variëren van afval tot maskers en van dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot beelden van dieren. Vaak zijn deze voorwerpen afkomstig uit de meest uiteenlopende culturen.

In 2001, het jaar van Appels tachtigste verjaardag, schonk de stichting 750 jaar Den Haag diens 'Frog with Umbrella' aan het bestuur van de hofstad. Het oorspronkelijke beeld is van hout en dateert uit 1993. Voor deze gelegenheid is het op groter formaat in brons uitgevoerd. Na het gieten heeft beeldhouwer André Kruysen (1967) de sculptuur ‘afgevormd', ofwel het oppervlakte afgewerkt naar het oorspronkelijke beeld. Door P. Struycken (1939) is het vervolgens, eveneens naar het origineel, kleurrijk beschilderd. Sikkens heeft speciaal voor Appels beeld extra harde lakken ontwikkeld.

Hoewel Appel tientallen sculpturen heeft gemaakt, zijn er slechts enkele daarvan in de openbare ruimte te zien. 'Frog with Umbrella' was een van de eerste.

Terug naar overzicht De Beeldengalerij van P. Struycken

Karel Appel, 2001, 'Frog with umbrella', brons afgevormd door André Kruysen en beschilderd door P. Struycken
foto: Renate Boere, Cas Marks, Laurens van der Pool