Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017

Centrum Den Haag: Spui - Grote Marktstraat - Kalvermarkt

Femmy Otten: 'And Life Is Over There' from Stroom Den Haag on Vimeo.

Onthulling: zaterdag 21 oktober 2017, 17.15 uur
>> lees meer
Locatie: Kalvermarkt (achterzijde Stadhuis)
Interactieve dans-installatie bij het beeld tijdens Museumnacht Den Haag op 21 oktober >> lees meer

Op zaterdag 21 oktober 2017 werd de nieuwe sculptuur And Life Is Over There van Femmy Otten toegevoegd aan De Beeldengalerij in het centrum van Den Haag. Het is haar eerste bronzen beeld in de openbare ruimte. In het totem-achtige beeld versmelten het mannelijke en het vrouwelijke met elkaar en komen verschillende beeldculturen samen. Het is, in al zijn rust en kwetsbaarheid, een statement voor een vrijheid van denken. >> lees hier de tekst die Suzanne Sanders schreef ter gelegenheid van de onthulling.

In het werk van Femmy Otten zijn verwijzingen te vinden naar onder meer de Griekse, Egyptische, middeleeuwse en renaissance kunst. In haar magische universum levert dit vaak mysterieuze, hybride wezens op met elementen van mens, god en dier. Hoewel haar werk vaak een autobiografische aanleiding heeft, drukken haar beelden een klassieke, universele waarde uit.

Haar nieuwe beeld refereert aan het naakt uit de klassieke Griekse beeldhouwkunst en is zowel man als vrouw. Voor Otten de meest ideale staat van zijn: "De Griekse god Hermafroditus smelt letterlijk samen met zijn geliefde. Al sinds ik begon met tekenen gaan in mijn werk geslachten moeiteloos over in elkaar. Dat is voor mij iets natuurlijks; de ene keer identificeer ik me met het een en dan weer met het ander. Het is voor mij eigenlijk vreemder om mannen en vrouwen uit elkaar te houden - we gaan zo op in elkaar en leven zo door elkaar heen. Ik heb er zelf ook een diep verlangen naar om te versmelten."
 
In haar naaktheid en tweeslachtigheid gaat And Life Is Over There ook over er durven zijn en anders mogen zijn. Daarmee wil de kunstenaar een vrijheid van denken genereren. Het gaat haar niet zozeer letterlijk om het gegeven van de transgender maar om het idee dat alles er mag zijn, ook als het anders is. Dat bloot-zijn iets ontwapenends en natuurlijks is, dat verschillende genders en culturen samen kunnen gaan, dat er in die compleetheid ook een grote tederheid schuilt. Otten: "Ik heb in het beeld erg gezocht naar de manier van staan, die volkomen natuurlijk moest zijn. Geen schaamte maar ook geen expliciete trots - dat is erg belangrijk voor mij."
 
De titel van het beeld, And Life is Over There, is een strofe uit het liefdesgedicht I Cannot Live With You van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886). Otten verwijst in haar titels vaak naar de poëzie van Dickinson, waarin ze het gevoel van eenzaamheid, verlangen, teleurstelling en de behoefte aan bevrijding herkent.
 
Femmy Otten (Amsterdam, 1981), woont en werkt in Den Haag. Na de academies in Den Haag en Gent was zij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam. Otten won in 2013 de Volkskrant Beeldende Kunstprijs en was een jaar later een van de drie kunstenaars die het staatsieportret van koning Willem-Alexander maakten. Haar werk was onder meer te zien in verschillende tentoonstellingen in galerie Fons Welters, Amsterdam, bij Stroom Den Haag (2012), de 14e Biënnale van Istanboel (2015), het Stedelijk Museum Schiedam (2016) en recentelijk in een soloshow in de Ketelfactory in Schiedam (2017).
www.femmyotten.nl

De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten is het een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.

Terug naar overzicht De Beeldengalerij

PERS
Beelden Magazine, december 2017
Villa La Repubblica, 10 december 2017
Den Haag Centraal, 16 november 2017
de Volkskrant (column), 11 november 2017
de Volkskrant, 9 november 2017
Den Haag FM (Kunstlicht), 22 oktober 2017
(podcast interview: item start op 24:18 min.)
De Telegraaf, 19 oktober 2017
Den Haag FM, 19 oktober 2017

Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Femmy Otten, 'And Life Is Over There', 2017
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Onthulling sculptuur Femmy Otten
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Onthulling sculptuur Femmy Otten
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag
Performance 'Beyond Tribalism' tijdens Museumnacht Den Haag
foto: Eric de Vries, courtesy Stroom Den Haag