Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018

Centrum Den Haag: Spui - Grote Marktstraat - Kalvermarkt

Onthulling: wo 19 december 2018, 18.00 uur
Locatie beeld: kruising Spui/Grote Markstraat (voor de Primark)
Voorafgaand om 17 uur een speciaal programma in de Centrale Bibliotheek (Spui 68) m.m.v. o.a. Navid Nuur en André Kruysen >> lees meer

Op woensdag 19 december 2018 is de nieuwe sculptuur RE/FLECT/OR van de internationaal vermaarde kunstenaar Navid Nuur toegevoegd aan De Beeldengalerij in het centrum van Den Haag. Het is geen toeval dat dit beeld nabij de kortste dag van het jaar wordt onthuld: het beeld komt tot leven door kunstlicht.

RE/FLECT/OR is een sculptuur die doet denken aan een gebouw: horizontale lagen worden afgewisseld door lagen van kleurige reflectoren, die overdag en 's nachts een totaal verschillend effect hebben. Met name 's nachts is het effect intens: door het schijnsel van verkeer en de omliggende etalages lichten de reflectoren op, en in de beweging verandert ook het kleurbeeld.

Navid Nuur: "Op verzoek van Stroom begon ik in 2013 al na te denken over een sculptuur. Het gaat mij er vooral om dat een beeld in de publieke ruimte een relatie aangaat met de voorbijgangers, die allemaal andere perspectieven hebben. Mensen zijn er dag en nacht, en als je een sculptuur voor de buitenruimte maakt is het goed om de dag- en nachtbewegingen van iedereen mee te nemen in het werk. Met zoiets technisch als reflectoren kun je steeds een ander aspect van het beeld tonen - het staat in dialoog met de stad en de dynamiek daarin. Het kan een toevallige gewaarwording zijn of een die je bewust vastlegt met een flitsfoto."

RE/FLECT/OR (2008-2018) is voor Navid Nuur de basis voor toekomstige werken. Voor hem doet zijn werk zich meer voor als denkmodellen dan als definitieve sculpturen, installaties of tekeningen. Hij noemt zijn werken daarom liever ‘interimodules': een module als denkvorm/concept, en interim als het tijdelijke ‘tussen'.

Meer over Navid Nuur
Navid Nuur (Teheran, 1976) woont en werkt in Den Haag. Vanuit grafische vormgeving en illustratie maakte hij de overstap naar de autonome beeldende kunst en ontwikkelde zich tot een kunstenaar die internationaal getoond en verzameld wordt. Stroom Den Haag ondersteunde de kunstenaar al vanaf het begin van zijn carrière met subsidies en presentaties. Solotentoonstellingen van Navid Nuur waren verder onder meer te zien in kunstcentrum Matadero, Madrid; Parasol, Londen en Centre Pompidou, Parijs. Zijn werk werd in 2010 bekroond met de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, in 2011 met de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2013 met de Discoveries Prize tijdens de eerste editie van Art Basel in Hong Kong. Werk van Nuur bevindt zich in collecties van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam; Van Abbemuseum, Eindhoven; Bonnefantenmuseum, Maastricht; S.M.A.K., Gent; Kunsthaus Zürich; Centre Pompidou, Parijs; Louis Vuitton Foundation, Parijs en Walker Art Center, Verenigde Staten.
www.navidnuur.nl

De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds begin jaren '90 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.
Terug naar overzicht De Beeldengalerij

Navid Nuur eerdere presentaties Stroom (selectie)
Jack of Hearts
2005 - 2006
Navid Nuur: The Rise of "RE"
2007
ETIOLATION I
2007
Stroom op Art Amsterdam: Navid Nuur
2008
Radical Autonomy
2009-2010
Up to You
2010
Radical Autonomy / nieuwe werelden van niks
2011

PERS
Beelden Magazine, #1, april 2019
AD Haagsche Courant, 20 december 2018
Jegens & Tevens, 20 december 2018
chmkoome's blog, 19 december 2018


LINKS
Mister Motley. Kunst is lang: Navid Nuur, maart 2018

Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR', 2018
foto: © Sander Foederer, Stroom Den Haag
Maquette Navid Nuur, 'RE/FLECT/OR'
foto: Navid Nuur