Yvonne Dröge Wendel, 'To Be To Gather', 2022

Centrum Den Haag: Spui (tegenover Stadhuis)

Onthulling: woensdag 22 juni 2022, 17:00 uur
Locatie beeld: Spui, Den Haag  (tegenover Stadhuis)

Het kunstwerk is met een aantal bijzondere ontmoetingen ingewijd. >> Bekijk verslag op Vimeo en foto's op de website

Op woensdag 22 juni is het nieuwe kunstwerk To Be To Gather van Yvonne Dröge Wendel onthuld. Het is de meest recente aanwinst van De Beeldengalerij, de bijzondere reeks sculpturen in het centrum van Den Haag. Dröge Wendels werken zijn voortdurend oefeningen in ontmoetingen. Ook dit nieuwe werk To Be To Gather nodigt het publiek op een speelse manier uit om het aan te raken, contact te zoeken of een ontmoeting te arrangeren.
De onthulling van het beeld gaat hand in hand met de gelijknamige tentoonstelling To Be To Gather, nog te zien bij Stroom t/m 31 juli 2022.

De titel - To Be To Gather - verwijst naar een plek van samenkomst, maar evengoed naar een houding. Het beeld heeft een kokerachtige structuur - hol van binnen - en nodigt uit om je armen en hoofd in te steken. Wat er binnen te zien of te ervaren is, zal voor ieder persoon verschillen. Misschien voel je de vrijheid om er een lied te zingen, te luisteren naar het geluid van de stad, of vind je het een plek voor een intiem gesprek. De keuze is aan het publiek.

De fascinatie voor onze relatie met objecten is een rode draad in Dröge Wendels werk. "Het maken van een fysiek object is voor mij in feite een zoektocht naar de juiste omstandigheden om verschillende manieren van praten tegen, voelen van en relateren aan objecten vast te leggen en te transformeren. Daarmee is het een zoektocht naar begrip van materiaal als een actief onderdeel van ons sociaal weefsel", aldus de kunstenaar.

Over Yvonne Dröge Wendel
Yvonne Dröge Wendel is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en was artist in residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam en de Delfina Studios in Londen. Zij is thans hoofd van de afdeling beeldende kunst van de Gerrit Rietveld Academie. In 1994 won Dröge Wendel de tweede prijs van de Prix de Rome op het gebied van beeldende kunst en theater. In 2016 was zij de laureaat van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, de grootste Nederlandse kunstprijs. De jury roemde het werk van Yvonne Dröge Wendel omwille van haar originaliteit, inventiviteit en vitaliteit. Ze werkt regelmatig voor tentoonstellingen en projecten in binnen- en buitenland, waaronder Museum Morsbroich, Leverkusen; Tai Kwun Contemporary, Hong Kong; Van Abbemuseum Eindhoven; Schunck Glaspaleis, Heerlen; Kunsthal Rotterdam; Sonsbeek Arnhem; Stedelijk Museum, Amsterdam; Liverpool Biennial; National Museum of Kenya, Nairobi.

Sinds 30 jaar toont Stroom Den Haag met De Beeldengalerij een dwarsdoorsnede van de hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst, speciaal bedoeld voor de Haagse binnenstad. Oorspronkelijk bedacht en ontworpen door P. Struycken, wordt er jaarlijks een opdracht gegeven voor een nieuw werk aan een toonaangevende Nederlandse kunstenaar. Ook dit jaar heeft Stroom een vrouwelijke kunstenaar benadert om voor meer diversiteit en evenwicht in de collectie te zorgen.

Met dank aan:
Het kunstwerk To Be To Gather komt tot stand met dank aan René Welker, Nina Rave, Bronsgieterij Kemner in Cuijk, JC Straaltechniek Werkendam BV en de ondersteuning van de Gemeente Den Haag.

PERS
Den Haag Centraal, 30 juni 2022
Amsterdam FM: Springvossen, 6 juni 2022 (interview met Yvonne Dröge Wendel)
RTV Discus: Zaterdag Live ! 11:00-13:00, 14 mei 2022
Item begint op: 21:40 min


Yvonne Dröge Wendel, onthulling ‘To Be To Gather’, 2022
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den haag
Yvonne Dröge Wendel, 'To Be To Gather'
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den haag
Yvonne Dröge Wendel, 'To Be To Gather'
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den haag
Yvonne Dröge Wendel, onthulling ‘To Be To Gather’, 2022
foto: Naomi Moonlion, courtesy Stroom Den haag