Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021

Centrum Den Haag: Spui - Grote Marktstraat - Kalvermarkt

Onthulling: zaterdag 23 oktober 2021, 17:00
Locatie beeld: Grote Marktstraat (voor de Bijenkorf)
>> Bekijk foto album
Voorafgaand: gesprek met Lara Schnitger, gevolgd door de processie Suffragette City richting de binnenstad  >> lees meer
Tevens een presentatie in etalage en entreeruimte van Stroom (23/10 t/m 12/12) >> lees meer

Den Haag is een krachtig statement over solidariteit en vrouwelijke empowerment rijker: This princess saves herself van Lara Schnitger.
Zie ook: >> Stroom in de pers

Lara Schnitger gebruikt textiel als vorm van expressie. Ze gebruikt de zeggingskracht van materiaal en symbolen uit het dagelijks leven, geeft deze een politieke lading en transformeert ze in haar werken tot uitgesproken feministische statements. Ze bouwt vaak zowel suggestief, intieme beelden als architecturale installaties waarin ook teksten een belangrijke rol spelen. Het nieuwe, bronzen beeld  This princess saves herself is - zoals veel van haar werk - zowel humoristisch als politiek geladen.
"Prinsessen in sprookjes worden altijd door een prins gered. Deze Princess doet het lekker zelf! Er hoeft geen man aan te pas te komen. Het wordt tijd dat we die ouderwetse sprookjes eens veranderen!!", aldus Schnitger. En dat alles natuurlijk ook met een knipoog naar de Nederlandse prinsessen. 

Meer over Lara Schnitger
Lara Schnitger (1969, woont en werkt in Los Angeles) studeerde aan de Kitakyushu Centre for Contemporary Art, Japan; Ateliers 63, Amsterdam; Academie Vyvarni Umeni, Praag en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Haar werk wordt internationaal o.a. getoond bij Kunsthaus Dresden; FRAC Champagne-Ardenne, Reims; Museum Het Domein, Sittard; Kunstwerke, Berlijn; het UCLA Hammer Museum, Los Angeles; P.S. 1 Contemporary Art Center, New York; Power Plant, Toronto; de Royal Academy in Londen. Het was te zien tijdens de Liverpool Biënnale in 1999 en de Shanghai Biënnale in 2002. In 2019 werd ze benaderd om publieke werken ontwerpen voor The Chelsea Highline en Hudson Yards, en Sydney Laneway Projects in 2018. Een eerdere solotentoonstelling bij Stroom Den Haag was My other car is a broom in 2005).
www.antonkerngallery.com

Op vrijdag 15 oktober,  17:00-19:00 uur, opende bij Annet Gelink Gallery in Amsterdam een tentoonstelling met werk van Lara Schnitger.
www.annetgelink.com

Meer over De Beeldengalerij
De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds begin jaren '90 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.

Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021
foto: Sander Foederer, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021
foto: Hani Chladilova, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, The Hague as Suffragette City, 2021
foto: Mylene Siegers, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, The Hague Suffragette City, 2021
foto: Mylene Siegers, courtesy Stroom Den Haag