MVRDV - Metacity/ Datatown

Als gevolg van de zich steeds uitbreidende vormen van communicatie verandert de hele wereld, waarbij het anachronistische concept van 'Global Village' wordt vervangen door de meer geavanceerde 'MetaCity'.

In de MetaCity lijken de economische en ruimtelijke netwerken zo complex, dat er statistische technieken nodig zijn om alle ontwikkelingen te doorgronden. Door vanuit hypothetische voorwaarden data te selecteren en met elkaar te verbinden, verandert de wereld van getallen in 'diagrammen'. Deze diagrammen worden emblemen voor handelingen, agenda's en taken. Er komt een 'DataTown' tevoorschijn, waarin de doelstellingen meer zijn dan zuiver stilistische verlangens. De ruimtelijke implicaties van dit proces dat zich in de hele wereld voltrekt, zouden kunnen bijdragen aan een nieuwe agenda voor urbanisatie en architectuur.

DataTown is geheel op data gebaseerd. Het is een stad, die zich alleen via informatie laat beschrijven. Een stad, die geen enkele typografie kent, geen voorgeschreven ideologie, geen representatie, geen context. Welke veronderstellingen kunnen er worden benoemd? Welke 'agenda' volgt er uit deze numerieke aanpak?

DataTown is een extrapolatie van Nederlandse, statistische gegevens. De stedelijke grootte is gelijk aan een reistijd van één uur per hogesnelheidstrein: 400 bij 400 kilometer. DataTown is vier keer zo dicht als Nederland. Dat maakt de MetaCity/DataTown tot de dichtste plek ter aarde. Namelijk 1477 mensen per vierkante kilometer. Dit levert een stad op voor 236 miljoen inwoners. Heel de Verenigde Staten in één stad. DataTown is autarkisch, dat wil zeggen dat de stad geheel zelfvoorzienend moet zijn. Ieder probleem moet binnen de grenzen worden opgelost. Iedere sector heeft een aantal verschijningsvormen, verankerd in een aantal 'wat als' vragen, die van verschillende veronderstellingen uitgaan.

DataTown is in ontwikkeling. DataTown is letterlijk eindeloos. DataTown zal nooit af zijn omdat zich binnen de uitgangspunten steeds veranderingen kunnen voordoen. Daarom zal DataTown altijd in opbouw zijn.

Concept : Winy Maas
Research en ontwerp : MVRDV Rotterdam: Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries met Bas van Neijenhof, Mathurin Hardel, Ximo Peris Casado, Margarita Salméron Espinosa, Eline Wieland, Marino Gouwens, Ali Rahim, Kok Kian Goh, Penelope Dean, Christoph Schindler, Nicole Meijer, Paul Ouwerkerk, Joost Grootens
Film : Wieland en Gouwens Rotterdam: Eline Wieland en Marino Gouwens
Grafische vormgeving : Graphic Language Rotterdam: Paul Ouwerkerk met Mathijs Labadie
Soundscape : Van Rijkevorsel
Mogelijk gemaakt door : Stimuleringsfonds Rotterdam en Stroom Den Haag
Voor het eerst vertoond: Stroom Den Haag, december 1998