Educatie

Stroom Den Haag ziet educatie niet als een supplement bij het programma, maar juist als integraal onderdeel daarvan. Onze educatieve projecten stellen zich ten doel om verdieping te bieden, bewustzijn te creëren en kennisuitwisseling te realiseren. Hierbij richten we ons op een brede doelgroep wat betreft leeftijd, achtergrond en professionele betrokkenheid. De methode die wij kiezen is eerder te beschrijven als ‘denken door middel van kunst' dan als ‘denken over kunst'.

Stroom School
Om de educatieve waarde van onze tentoonstellingen te benadrukken hebben we de activiteiten die hieraan verbonden zijn Stroom School genoemd. Voor het actuele Stroom School aanbod zie de lopende tentoonstelling(en) en manifestatie(s).

2015-2016

Workshops ‘Held in beeld'
22, 29 en 30 december 2015
Deze kerstvakantie organiseert Stroom Den Haag in samenwerking met het Haags Historisch Museum educatieve workshops voor kinderen van 6-12 jaar. Twee kunstenaars begeleiden de workshops en zij laten de kinderen kennis maken met de praktijk van kunstenaars door met hen te werken aan hun eigen beeld. >> lees meer

Workshops Festival De Betovering 2015
19 t/m 23 oktober 2015
Tijdens de herfstvakantie (19 t/m 23 oktober 2015) staat Den Haag op meer dan 50 locaties in het teken van Festival De Betovering (download hier de Festival brochure). De Betovering is een kunstfestival voor kinderen waar ze in hun vrije tijd kennis kunnen maken met werk van professionele kunstenaars, en met verschillende kunstdisciplines. Ook Stroom Den Haag neemt deel aan dit festival en organiseert samen met kunstenaars Bas de Boer & Judith van der Meer, en Anne Marie van Rees twee workshops binnen het thema Vrede & Recht op locatie bij Madurodam: ‘V van Vrijheidsmasker' en ‘Hangman vs. Peaceman'.
Voor beide workshops is de toegang gratis!
Meer informatie en reserveren: klik hier

Educatieproject Madurodam

Madurodam heeft de ambitie uitgesproken een kunstproject te  willen realiseren dat tot doel heeft de naamgever van het attractiepark te eren en het charitatieve karakter van Madurodam zichtbaar te maken. Het project wordt mogelijk gemaakt door Stichting Steunfonds Madurodam.

In samenwerking met Stroom Den Haag wordt in juli 2016 tijdens de 100ste geboortedag van George Maduro, in opdracht van Madurodam een beeld van hem gerealiseerd op het nu nog lege plein voor Madurodam.

Parallel aan dit proces ontwikkelt en begeleidt Stroom een educatief project voor scholieren van de bovenbouw van het basisonderwijs in Den Haag. Het thema van dit educatieve project is Vrede en Recht, aspecten waarmee de stad Den Haag zich nadrukkelijk profileert, en die voor Stroom onderwerp zijn van het meerjarige programma See You in The Hague (SYiTH) dat inhoudelijk met de ambitie van Madurodam is te verbinden.

Voor deelname aan het Madurodamproject zijn alle basisscholen in Den Haag benaderd, waarop inmiddels maar liefst veertien scholen uit diverse wijken van Den Haag enthousiast hebben gereageerd.

Met het doel om per school toe te werken naar een project op maat, worden de geïnteresseerde scholen momenteel bezocht om er met docenten en directie te bespreken waar het accent - wat de school betreft - op zou moeten komen te liggen. Aan de hand daarvan kan de aanpak per school op specifieke wensen worden afgestemd net als de keuze voor de te benaderen kunstenaars.

Het Madurodamproject gaat in september 2015 van start en eindigt in juli 2016 in een publieke presentatie van plannen ideeën, waar de leerlingen onder begeleiding van een groot team van kunstenaars, hard aan hebben gewerkt.

2015

Cultuur & Communicatie Project
november 2014 t/m maart 2015
Het Cultuur & Communicatie Project is een initiatief van het Maris College Belgisch Park. Stroom Den Haag treedt op als opdrachtgever. Leerlingen (3 Havo) maken kennis met de productie van kunst, de rol van kunst in de maatschappij en de achtergrond van het gemaakte werk. Het doel is om de leerlingen via de uitvoering van het project te stimuleren tot samenwerking en reflectie, tot het uitwisselen van ervaringen, en de eigen (nog niet gekende) talenten te duiden.
>> meer informatie

2014

Cultuur & Communicatie Project
november 2014 t/m maart 2015
Meer informatie: zie 2015 (hierboven)

Syrious Angels: Holland Redt Syrië
‘Holland Redt Syrië' is een theaterstuk over een zeer actueel en precair onderwerp, t.w. over de hulp die door hulporganisaties wordt geboden aan vluchtelingen en getroffenen van de Syrische burgeroorlog. Behalve voorstellingen op De Parade in Rotterdam en Den Haag maakte Syrious Angels ook een schoolvoorstelling voor leerlingen vanaf klas 4 VO plus een workshop na afloop. De voorstelling werd helemaal op de actualiteit aangepast zodat de schrijnende situatie met IS er ook deel van uitmaakte en werd op 8 oktober 2014 uitgevoerd op het Sorghvliet gymnasium voor een erg enthousiaste en betrokken groep van ruim 80 leerlingen en hun docenten.
>> meer informatie

Workshops Festival De Betovering 2014
Van 17 t/m 26 oktober begint de leukste herfstvakantie van Nederland weer! In deze twee weken vindt in Den Haag Festival De Betovering plaats voor kinderen van 2 t/m 12 jaar en hun ouders. Dit festival bestaat uit meer dan 300 voorstellingen en workshops uit binnen- en buitenland, verspreid over ruim veertig theaters, bibliotheken en musea! Ook Stroom Den Haag organiseert drie workshops tijdens De Betovering, voor kinderen vanaf 9 jaar.
>> meer informatie

2013

ART-S-COOL Bijschrift
Naar aanleiding van de Honing Bank heeft Stroom Den Haag in samenwerking met kunstenaars van ART-S-COOL Bijschrift ontwikkeld! In deze lesbrief vindt u allerlei leuke knutselideeën voor kinderen die te maken hebben met bijen en heerlijke recepten met honing. Maak een eigen bijenhuisje of een zaadbom. Maar liefst 188 van de circa 350 bijensoorten in ons land worden met uitsterven bedreigd, en dat is ook slecht nieuws voor onszelf: ruim 30% van wat we eten is afhankelijk van bestuiving, waarvan de honingbij een flink deel voor zijn rekening neemt. Geen bestuiving betekent geen jam op brood, geen koffie bij het ontbijt en geen orchidee voor het raam. Bijschrift is dus een erg leerzame en leuke manier om al jong te beginnen met bewustwording over het belang van de bij! Heeft u interesse in deze lesbrief? Mail dan naar honingbank@stroom.nl en dan kunnen wij u de complete versie sturen!
Workshops Art-S-Cool bij Stroom in mei 2013


Voor het Honing Bank project en het Upcycling programma werkte Stroom samen met Duurzaamheid en Leefomgeving - Team Milieueducatie van de Gemeente Den Haag: www.milieueducatiedenhaag.nl