Kunst in de openbare ruimte

Het kunst-in-de-openbare-ruimte beleid van Stroom Den Haag richt zich op de beeldende kunst in relatie tot de stedelijke omgeving. In dit kader initieert Stroom projecten, manifestaties, tentoonstellingen en lezingen. Ook denkt en handelt Stroom mee met derden over opdrachten, ontwikkelingen en theorievorming rondom dit onderwerp. Stroom streeft naar een open en flexibele mentaliteit, waarbij ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen en denkbeelden, voor experiment en artistieke durf. De inspanningen op dit gebied hebben tot opmerkelijke en soms spraakmakende activiteiten geleid. Van nachtelijke excursies door de stad tot het tot stand komen van bewakingshuisjes voor fietsenstallingen, Cyprien Gaillard's bunkerproject Dunepark, de imposante tulpenvloer van Michael Lin in het Haagse stadhuis en een veelzijdig project over de zee en het daaraan gelegen havengebied.

STROOM'S GROTE WERKEN
De afgelopen jaren heeft Stroom een aantal belangrijke permanente werken gerealiseerd in de openbare ruimte. Voorbeelden zijn:
Hemels Gewelf van James Turrell
Park in het Water van Vito Acconci
Meer voorbeelden: klik hier

DE BEELDENGALERIJ
De Beeldengalerij (voorheen bekend als Het Sokkelplan), een reeks van ruim 40 beelden in het centrum van de stad waarmee in 1993 is aangevangen, speelt een prominente rol in het Haagse stadsbeeld. De Beeldengalerij is bedacht en ontworpen door P. Struycken.
Voor een overzicht: klik hier
SculpTour Den Haag
Een rondleiding langs hoogtepunten van hedendaagse beeldende kunst in het centrum van Den Haag. Individueel of in groepen. Meer info en afspraak maken: klik hier.

FIETS&STAL
Voor het project Fiets&Stal zijn in totaal 12 bewakingshuisjes gerealiseerd bij de fietsenstallingen van Biesieklette. De bewakingshuisjes zijn ontworpen door kunstenaars en vormgevers.
Voor een overzicht: klik hier

KUNST BIJ SCHOLEN
De gemeente heeft voorgeschreven dat bij nieuwbouw van een school in Den Haag 0,64% van de stichtingskosten aan kunst besteed moet worden. Stroom adviseert de verschillende schoolbesturen bij de besteding van deze kunstbudgetten.
Overzicht kunst bij scholen.

OVERIGE PROJECTEN
Tevens worden er tijdelijke projecten gerealiseerd zoals Scaffold van Sam Durant, Honing Bank van Olivier Darné, Nils Norman's Eetbaar Park, Debra Solomon's Foodscape Schilderswijk, Cyprien Gaillard's Dunepark en Michael Lin's Tulpenvloer.
Ook bij politiebureaus, woningbouwcorporaties en andere instellingen of locaties realiseert Stroom kunstprojecten, of speelt zij een bemiddelende rol. Een recente voorbeelden zijn De Speler van Folkert de Jong (juni 2014) en Resetting van Toby Paterson  (2013).
Voor een overzicht: klik hier.

KUNSTPROJECTEN BIJ VINEXLOCATIES
Stroom bemiddelt bij grootschalige stedenbouwkundige projecten, zoals bij de ontwikkeling van de Vinex-locaties:
- Wateringse Veld
- Ypenburg
- Leidschenveen.