Jonas Staal, kunstenaar en agitator

in gesprek met Chris Keulemans

Beeldend kunstenaar Jonas Staal (1981, woont en werkt in Rotterdam) scherpt met zijn politiek beladen acties en installaties het denken over de openbare ruimte op een sterk tot de verbeelding sprekende manier.

Voorbeelden van zijn aanpak zijn de inmiddels beruchte 'Geert Wilders Werken' (kleine altaartjes met foto's, waxinelichtjes en rouwbloemen die in 2005 regelmatig in Rotterdam en Den Haag opdoken). Voor deze werken werd Jonas Staal in mei 2005 enkele dagen gevangen gezet. Het Openbaar Ministerie interpreteerde de installaties als een regelrechte bedreiging van de politicus. De rechter sprak Jonas Staal echter vrij, omdat hij de actie van de Rotterdammer eerder zag als een kunstuiting. Er loopt nog steeds een rechtszaak in hoger beroep.

Voor ‘Autobom I' en ‘Autobom II' plaatste Staal in het centrum van Rotterdam autowrakken die eruit zagen alsof ze gebruikt waren bij terroristische aanslagen. Met ‘Iconen 2002-2006' probeert hij, opnieuw door middel van altaarachtige installaties, tot een analyse te komen van het Post-Fortuynisme.
Met zijn werk speelt hij in op de stedelijke omgeving als arena van meningsvorming, conflict, het publieke debat, op de morele en mentale grenzen van openbaarheid, en op de stad Den Haag als politiek centrum. Door zijn controversiële manier van werken balanceert Jonas Staal constant op de randje van de (il)legaliteit. Hij wordt voortdurend gevolgd door veiligheidsdiensten en heeft bijna continu een advocaat aan zijn zijde.

Na een inleidende presentatie van zijn werk zal Jonas Staal in gesprek gaan met Chris Keulemans  teneinde zijn werk in een maatschappelijk, culturele en politieke context te plaatsen.
Chris Keulemans (Tunis, 1960) is schrijver en journalist. In de jaren negentig was hij directeur van De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. In 2004 verscheen 'De Amerikaan die ik nooit geweest ben', een roman/dvd/website/ radiodocumentaire. Momenteel reist hij langs steden waar hij na een oorlog of dictatuur de nieuwe kunstenaars opzoekt.
Zie: www.submarinechannel.com/artaftercrisis

De tip om Jonas Staal uit te nodigen voor een lezing bij Stroom kwam van de Haagse kunstenaar Ton Schuttelaar die zelf van 20 oktober t/m 3 december 2006 een tentoonstelling heeft in de projectruimte van Stroom aan de Toussaintkade 55, Den Haag. (Zie: Ton Schuttelaar 'for this great fire'). Naast zijn kunstenaarspraktijk is Schuttelaar actief als organisator van het project ‘Atelier als Supermedium' waarvoor hij zijn atelier in de periferie van Den Haag ombouwde tot museale ruimte. Afgelopen juli toonde Jonas Staal daar een proefopstelling van zijn ‘Iconen 2002-2006' project.

Werk van Jonas Staal is ook te zien op zijn website www.jonasstaal.nl. Tevens beheert hij de website www.leefbaarrotterdam.com (een zoektocht naar culturele indentiteit, niet te verwarren met de .nl versie van leefbaarrotterdam).
Link naar item NOS Journaal: 'Controversiele kunstwerken mogen niet' (Open Atelier Route in Rotterdamse wijk Charlois, Rotterdam)

Link naar item over Jonas Staal in VPRO's Nachtpodium.

Jonas Staal, 'Iconen 2002-2006' (2006)
Jonas Staal, 'Iconen 2002-2006' (2006)
Jonas Staal, 'Iconen 2002-2006' (2006)
Jonas Staal, 'Iconen 2002-2006' (2006)
Jonas Staal, 'Autobom 1' (2006)