Stroom School 'A Glass Darkly': A Space Fantasy - Literaire Architectuur

Woensdag 12 november 2014, 20:00 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag

Voertaal: Nederlands!

Anna Bijns Prijs voor Maria Barnas
Maria Barnas heeft op 11 november met haar bundel Jaja de oerknal de Anna Bijns Prijs 2014 gewonnen, de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van de afgelopen vier jaar geschreven door een vrouw. Bij Stroom zal zij na afloop van de avond haar boek(en) signeren (ze zijn te koop in de boekwinkel van Stroom).

Literatuur stimuleert een alternatieve manier van denken over architectuur en de stad. Dat blijkt niet alleen uit de werken van Paul Scheerbart,  maar ook uit het boek Urban Literacy van Klaske Havik, of de gedichten van Maria Barnas of het werk van Mike Schäfer. Stroom Den Haag presenteert een avond over de waarde van een literaire blik op architectuur in het kader van A Glass Darkly.

Een vrouw die verslaafd is aan licht en een 'lichtclub' begint in een mijn, een architect die zijn vrouw in grijze kleding hult om zijn gekleurde glasarchitectuur beter uit te laten komen, een visionair op planeet Pallas die een 5000 meter hoge toren wil realiseren; al deze personages zijn ontsproten aan het brein van Paul Scheerbart. Je kunt zijn verhalen afdoen als science-fiction, als utopische literaire verzinsels zonder relatie met de realiteit van alledag. Hun 'fantastische' rijkdom biedt echter alle ruimte om na te denken over de manier waarop architecten de wereld vormgeven.

Het werk van Paul Scheerbart is aanleiding voor een avond over de waarde van een literaire blik op de architectuur. Herman van Bergeijk (architectuurhistoricus en vertaler van Scheerbarts Glasarchitektur) zal Paul Scheerbart en zijn werk introduceren. Klaske Havik (architect en schrijver) geeft een lezing over 'urban literacy' die zich toespitst op de rol van fictie, waarbij ze Scheerbart verbindt met Rem Koolhaas en de surrealisten. Maria Barnas (schrijver en kunstenaar) presenteert speciaal voor deze avond geschreven nieuw werk. Mike Schäfer (architect) laat werk zien dat voortkomt uit literatuur. Tussen de bijdragen door wordt Neïl Beloufa's film Kempinski getoond waarin hij een groep mannen in Mali portretteert die, bijgelicht door neon, hun licht op de toekomst laten schijnen.


LINKS
Recensie Urban Literacy door Roel Griffioen op Open!
Recensie Urban Literacy op archined
Writing place: writingplace.org
Klaske Havik, Urban Literacy: Reading and Writing Architecture, nai010 publishers: Rotterdam, 2014
ISBN: 978-94-6208-121-5
Paul Scheerbart Glasarchitectuur, 010 uitgevers >> Lees online op Google Books
Maria Barnas: www.arbeiderspers.nl
Mike Schafer: http://mschafer.net


Meer Stroom School A Glass Darkly
Stroom School is de overkoepelende term voor het randprogramma rond tentoonstellingen. In de Stroom School worden thema's uitgelicht, besproken en verdiept. De activiteiten staan open voor iedereen.

detail cover 'Glasarchitectuur', Paul Scheerbart
foto: © 010 uitgevers
Paul Scheerbart, 'Glasarchitektuur' (Nederlandse editie)
Klaske Havik, 'Urban Literacy'
Maria Barnas, 'Jaja de oerknal'
foto: © De Arbeiderspers
Neïl Beloufa, 'Kempinski', 2007 (video still)
foto: courtesy the artist
Mike Schäfer
Paul Scheerbart