Foodprint Stadsgids Den Haag

over de culinaire identiteit van de stad

UITVERKOCHT
Zie ook: website NAi UItgevers.

Een stad verkennen kan op veel manieren. Een van de leukste, en beslist de lekkerste, is je te laten leiden door voedsel. De Foodprint Stadsgids Den Haag biedt de lezer zo?n culinaire ontdekkingstocht door Den Haag. Welke slager maakt nog zelf worst? Wat wordt er bij al die ambassades gegeten? Waar is toch dat lekkere Poolse brood verkrijgbaar? Welke snackbar is om vier uur 's nachts nog open? Vragen die nieuwkomers, toeristen en culinair nieuwsgierige inwoners vaak genoeg stellen. De stadsgids beschrijft de culinaire identiteit van Den Haag in woord, beeld en kaart. Lezend in de gids en struinend door de stad kun je niet anders concluderen dan dat Den Haag intens verweven is met voedsel. En dat voedsel moeiteloos culturen, plekken en werelden met elkaar verbindt. Voor wie dat wil zien, opent zich via beelden, verhalen, geuren en smaken een hele nieuwe stad.

Onder redactie van culinair journaliste Janneke Vreugdenhil (Eten enzo) en Francien van Westrenen (Stroom Den Haag) zijn de Haagse journalisten Ellie Brik, Drees Koren en Wouter van der Land op zoek gegaan naar de 'foodprint' van Den Haag. Het resultaat is een verzameling smakelijke verhalen over Haagse producten, Haagse gewoontes, Haagse smaken, Haags koken en Haags handeldrijven.

In twaalf hoofdstukken wordt een tocht gemaakt langs typisch Haagse fenomenen: van het Haagse koffiehuis en de Weduwe van Indiƫ naar het Westland, langs Chinatown terug naar het Ministerie van LNV en de Griekse ambassade. De gids verbindt praktische adresinformatie met anekdotes en geschiedenissen, die samen de culinaire identiteit van Den Haag zichtbaar maken. Fotograaf Sander Foederer heeft deze identiteit in beeld gebracht met portretten van koks, ondernemers, fabrikanten en eters in keukens, kantines, kassen en restaurants. Een bijzondere reeks plattegronden en kaarten is gemaakt door grafisch ontwerpbureau LUST i.s.m. stedenbouwkundige Jan de Graaf.

De stadsgids is een uitgave van Stroom Den Haag en NAi Uitgevers in het kader van de Foodprint manifestatie.

De gids is tot stand gekomen met dank aan: het Stimuleringsfonds voor Architectuur en de woningbouwverenigingen Staedion en Vestia.

De Foodprint Stadsgids bij VPRO's De Avonden. zaterdag 26 september 2009
Wim Brands en Roel Bentz van de Berg in gesprek met Francien van Westrenen van Stroom en culinair journalist Janneke Vreugdenhil over de 'Foodprint Stadsgids Den Haag'. 
Om dit programma de beluisteren klik hier.


Foodprint Stadsgids etalage bij Bijenkorf Den Haag
foto: Stroom Den Haag
Foodprint Stadsgids etalage bij Bijenkorf Den Haag
foto: Stroom Den Haag