Diego Tonus and Anonymous: 'Fragments of a Conversation with a Counterfeiter'

1 maart t/m 24 mei 2019
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: ma-di, 11-17 uur; wo-zo, 12-17 uur
Gesloten: 1e en 2e paasdag (21-21 april)
Curator: Huib Haye van der Werf
Krant met uitgebreide informatie:
>> download pdf


Te zien bij Stroom en op andere locaties in Den Haag (Ministerie van Financiën - Korte Voorhout 7) en Schaap en Citroen Juweliers - Plaats 2):
1 maart t/m 24 mei 2019

Te zien bij
Jan van Eyck Academie en op andere locaties in Maastricht:
26 april t/m 24 mei 2019


Fragments of a Conversation with a Counterfeiter (Fragmenten van een Gesprek met een Vervalser) is een project dat bijdraagt aan een discussie over de transformatie en overdracht van waarde.

De serie werken is afgeleid van een verondersteld gesprek tussen de kunstenaar Diego Tonus en een vervalser (Anonymous) over de hedendaagse systemen die bepalen wat de waarde van dingen is. Ieder kunstwerk is een fysieke vertaling van deze conversatie, waarin de kunstenaar zich de denkbeelden van de vervalser heeft toegeëigend en vragen stelt bij de betekenis van 'vals' in vervalsing.

Private Conversations (Privé Gesprekken) is een installatie die bestaat uit een serie van zeven aktetassen die zijn voorzien van apparatuur die alle analoge en digitale radiosignalen kan blokkeren. Zo wordt de installatie een open platform voor discussie en de veilige uitwisseling van ideeën, zonder dat er ook maar iets afgeluisterd of opgenomen kan worden. De gesprekken vinden daardoor alleen plaats in het hier en nu.

De video Timepiece (Uurwerk) toont het symbolisch uit elkaar halen van onze concepten van tijd en waarde. Het mechanisme van het eerste polshorloge dat tijdens een ruimtemissie daadwerkelijk op de maan is geweest wordt gedemonteerd, onderdelen worden deels vervangen door nep-onderdelen, en het uurwerk wordt opnieuw met de hand in elkaar gezet. Dit Omega horloge, een statussymbool van luxe, is deel van een illegaal systeem van onzichtbare, online munteenheden. Zo worden echte onderdelen in namaakhorloges over de grens gesmokkeld en vice versa. Het proces staat stil bij de bedrijfsmodellen die in onze huidige economie rond gedenkwaardige gebeurtenissen worden gecreëerd en stelt vragen bij hoe de concepten tijd en waarde daarin samenvloeien.

De werken dienen als platform voor diverse ontmoetingen die in de periode maart t/m mei bij Stroom worden georganiseerd. Binnen de installatie vindt een serie gesprekken plaats over een grote diversiteit aan onderwerpen. Hiervoor worden o.a. experts en denkers uitgenodigd die in de context van Den Haag actief zijn op het gebied van justitie, octrooirecht en veiligheid.

Andere locaties
De werken en activiteiten bij Stroom zijn deel van een tentoonstellingsproject van Diego Tonus dat zich uitstrekt over een aantal geselecteerde openbare en commerciële locaties in Den Haag en Maastricht. In Den Haag wordt ook werk getoond bij het Ministerie van Financiën (Korte Voorhout 7) en in de winkel van Schaap en Citroen Juweliers (Plaats 2).

De getoonde werken zijn allemaal ingeschreven als bedrijfsgeheimen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

See You in The Hague
Fragments of a Conversation with a Counterfeiter maakt deel uit van het Stroom meerjarenprogramma See You in The Hague, een veelzijdige vertelling over de ambitie en werkelijkheid van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

MET DANK AAN:
Fragments of a Conversation with a Counterfeiter is een samenwerking tussen:
Jan van Eyck Academie, Stroom Den Haag, MAMbo Museum, Bologna (Italië)
En wordt mede mogelijk gemaakt door:
Italian Council, MiBAC (Direzione Generale Arte e Architettura contemporanee e Periferie urban).
In samenwerking met:
Ministerie van Financiën (Den Haag); Leon Martens Juweliers (Maastricht); Schaap en Citroen Juweliers (Den Haag); IUAV University Venice i.s.m. Stefano delle Monache en Maximiliano Romero; i.s.m. Casa Verga (Catania). Speciale dank aan: Dr. Cornelia Lauf, Giuseppe Cataiano di Melilli en Dr. Santa Sorbello; Fondazione ilCastastorie - Banco di Napoli Historical Archives (Naples) i.s.m. Flip Project.

Het programma van Stroom wordt in 2019 en 2020 genereus ondersteund door de gemeente Den Haag en het Mondriaan Fonds.

LINKS
diegotonus.com
www.janvaneyck.nl
www.mambo-bologna.org
www.schaapcitroen.nl
www.rijksoverheid.nl/ministeries

Diego Tonus and Anonymous: 'Fragments of a Conversation with a Counterfeiter', newspaper
foto: Diego Tonus Studio | design: Roma Publications
Diego Tonus and Anonymous, view of 'Timepiece' at Stroom Den Haag, 2019
foto: Diego Tonus Studio
Diego Tonus and Anonymous, view of 'Private Conversations' at Stroom Den Haag, 2019
foto: Diego Tonus Studio
Diego Tonus and Anonymous, view of 'Private Conversations' at Stroom Den Haag, 2019
foto: Diego Tonus Studio
Diego Tonus and Anonymous, night view of 'A Moment of Darkness' at the Ministry of Finance building, The Hague, 2019
foto: Diego Tonus Studio
Diego Tonus and Anonymous, 'I Want Everyone’s Money', 2019 (neon sign)
foto: courtesy the artists
See You in The Hague
foto: design: Autobahn