One on One

12 februari t/m 21 maart 2010
Opening: 11 februari, 18 uur
Locatie: House of Arts / House of the Lords of Kunštát, Brno, Moravië, Tsjechische Republiek

Curator: Radek Váňa
Tentoonstellingsvormgeving: Zwart Schaap
Bekijk een mooie reportage op de website van House of Arts

Jaarlijks wordt de toekenning van de Stroom Premium subsidie ondersteund door een internationale tentoonstelling. Dit jaar presenteert Stroom Den Haag in samenwerking met de Moravische kunsthal Dům umění města Brna de tentoonstelling ‘One on One'. Curator Radek Váňa koppelt de Haagse Premium kunstenaars Marleen Sleeuwits, Rachel Bacon en Zeger Reijers aan kunstenaars uit de Tsjechische Republiek, respectievelijk Jan Nálevka, Kateřina Šedá en Milan Houser en realiseert binnen 'One on One' drie verschillende duo-tentoonstellingen. De keus voor de partners uit de Tsjechische Republiek is niet zozeer gebaseerd op het creëren van een aanvulling op het werk van de Haagse collega's, maar juist om te laten zien hoe zij als elkanders tegenhangers zijn te beschouwen. De titel 'One on One' schetst niet alleen een licht competitieve ondertoon tussen de kunstenaars, maar ook die tussen twee gerespecteerde kunstinstellingen.

Jan Nálevka - Marleen Sleeuwits
De grimmige visie van Jan Nálevka waarin de wereld een plek zonder een enkele verrassing lijkt, is parallel aan de gefotografeerde realiteit van Marleen Sleeuwits. Behalve haar foto's presenteert Sleeuwits een kleine publicatie die ze speciaal voor 'One on One' maakte met foto's van 'onbekende' architectuur in Brno; gebouwen die getuigen van (socialistisch) modernisme.
Bekijk een eerste impressie op het weblog van  Marleen Sleeuwits

Kateřina Šedá - Rachel Bacon
Kateřina Šedá probeert met haar werk de (individuele of institutionele) drempels tussen bepaalde groepen op te heffen. Haar langdurige project 'Je kan niets doen' richt zich op een grote Japanse autofabriek in het dorp Nošovice (Silezië, CZ). Rachel Bacon, zelf een immigrante uit de VS, is geïnteresseerd in het fenomeen van staatsgrenzen. In haar project 'Float' associeert ze Afrikaanse immigranten in Zuid-Italië met Engelse emigranten die 400 jaar geleden met het schip 'The Mayflower' vanuit Holland naar Amerika vertrokken.

Zeger Reyers - Milan Houser
Zeger Reyers geeft in vaak dramatische installaties ruimte aan zijn interesse in biologie; paddenstoelen groeien door een draaiende platenspeler, zeegolven drummen op olievaten, borden aan de muur vormen een bevroren waterval of groeien als een oester-kolonie. Milan Houser hanteert bij zijn abstracties een onderzoeksmethode waarbij hij de kaders weliswaar zelf bepaalt, maar vervolgens afwacht wat er gaat gebeuren. Het resultaat biedt vaak verrassende organische associaties zoals een schilderij dat een levend organisme wordt.

Curator Radek Váňa was artistiek directeur bij de Veemvloer (Amsterdam) en heeft als freelance curator vele internationale tentoonstellingen samengesteld.

In Brno worden bovendien de door Stroom in het kader van de Premium subsidies uitgegeven monografieën van deze drie Haagse kunstenaars  gepresenteerd.
Meer informatie over de Stroom Premium publicaties.

Met dank aan de Nederlandse ambassade in Praag (CZ).

Het House of Arts in Brno, Moravië, is als kunsthal van landelijk belang dankzij haar programmering, die zowel nationaal, regionaal als sterk internationaal is en door kunstliefhebbers en vakmensen uit de hele regio (vooral in de nabij gelegen Slowaakse hoofdstad Bratislava) nauw wordt gevolgd.
Website Brno House of Arts

Stroom Premium
De Stroom Premium is een sterk geprofileerde subsidie voor individuele kunstenaars op basis van hun actuele werk en de betekenis van de kunstenaar voor het Haags kunstklimaat. De subsidie stelt kunstenaars in staat om tot verdere verdieping en ontwikkeling van hun werk te komen. Om deze buitengewone toekenning en het werk van de gehonoreerde kunstenaars speciale aandacht te geven, wordt jaarlijks een internationale groepstentoonstelling samengesteld en publiceert Stroom van alle ‘Premium-kunstenaars' boekjes.
Meer over de Stroom Premium subsidie: klik hier.

'One on One'
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Zeger Reyers)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Rachel Bacon)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (achtergrond: Marleen Sleeuwits)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Milan Houser)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Rachel Bacon)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Zeger Reyers)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Zeger Reyers)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (de opening)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (Milan Houser)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (de opening)
foto: Stroom Den Haag
'One on One' (de opening)
foto: Stroom Den Haag