Stroom op Art Amsterdam 2010

Woensdag 26 mei t/m zondag 30 mei 2010
Locatie: Amsterdam RAI, Europaplein, Amsterdam
Standnummer: 136


Openingstijden beurs: Woensdag: 18-22 uur, do t/m zo: 11-19 uur (vrijdag tot 21 uur)
website Art Amsterdam

Stroom Den Haag neemt in haar jubileumjaar deel aan de kunstbeurs Art Amsterdam met een solo-presentatie van Alon Levin, een kunstenaar die exemplarisch is voor de huidige culturele dynamiek van Den Haag. Achter het formele gezicht van de stad als regeringszetel en vestigingsplaats van vele internationale instituten, schuilt een levendige en ambitieuze kunstwereld. Behalve een nieuwe installatie van Levin lanceert Stroom tevens het magazine 'DH//' dat de diversiteit van de culturele hoofdstad aan zee illustreert.

Ofschoon het niet tot haar reguliere praktijk behoort, past deelname aan Art Amsterdam bij het stimulerende beleid dat Stroom Den Haag al 20 jaar lang voor de Haagse kunst en kunstenaars voert. Was Navid Nuur de vorige keer te zien bij de stand van Stroom, dit jaar is gekozen voor Alon Levin. Levin geeft in grootschalige structuren, tekeningen, video's en collages vorm aan de sociale, economische en filosofische theorieën die de hedendaagse samenleving organiseren en reguleren. Door middel van onderzoek naar beelden, metaforen en symbolen, verkent hij de tegenstrijdigheden en tekortkomingen van de systemen. Voor Art Amsterdam ontwierp hij de installatie 'The Object as Never Seen Before (Who Said the World Was Round)'.

Alon Levin (1975, Israël) woont en werkt momenteel in Den Haag en Berlijn. Na de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1998-2002) volgde hij een residency aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (2005-2006). In 2008 was hij artist in residence aan ISCP New York en een jaar later aan de State University New York in New Paltz. In 2007 werd hij genomineerd voor de Prix de Rome in Amsterdam en in 2008 voor de Cartier Award van de Frieze Foundation in Londen. In de afgelopen jaren exposeerde hij o.m. bij CCS Bard, Annandale-on-Hudson, New York; Kunsthalle Basel; CAC Vilnius; David Roberts Art Foundation, Londen; De Appel, Amsterdam; HVCCA, Peekskill, New York; Stroom Den Haag ('Since wel last spoke about monuments', 2008) en Living Art Museum, Reykjavik. Alon Levin wordt vertegenwoordigd door KLEMM's, Berlijn en AMBACH & RICE, Seattle. Sinds 2007 is hij als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
Website: www.alonlevin.com

Het nieuwe magazine 'DH//' is de opvolger van de glossy DH/ die Stroom in 2008 publiceerde. Gemaakt met dezelfde intentie, namelijk Den Haag te laten zien als een stad met een dynamisch, divers en zeer eigengereid kunstklimaat, maar met een volkomen ander uiterlijk. Dit keer is de vormgeving in handen van Welmer Keesmaat. Diverse auteurs (waaronder Joost Rekveld, George Vermij, Heidi Vogels, Albert Wulffers en Stroom) schrijven over minder bekende aspecten van het kunstklimaat of over onverwachte verbindingen van kunst met de stad. Justin Bennett verzorgt een beeldessay, Nico Bunnik selecteerde Den Haag in film stills, Alon Levin maakte een kunstenaarspagina, Gracia Khouw infographics, en André Kruysen toont een deel van zijn beeldarchief.

Het magazine is tijdens en na de beursdagen ook gratis verkrijgbaar bij Stroom en bij diverse andere kunstinstellingen in Den Haag.

Alon Levin, 'The Object as Never Seen Before (Who Said the World Was Round)', 2010
foto: Alon Levin
Opening Art Amsterdam, 26 mei 2010
foto: Stroom Den Haag
Opening Art Amsterdam, 26 mei 2010
foto: Stroom Den Haag
Opening Art Amsterdam, 26 mei 2010
foto: Stroom Den Haag
Opening Art Amsterdam, 26 mei 2010
foto: Stroom Den Haag