Informal Justice Court

Locatie: Ikoyi gevangenis, Lagos, Nigeria (en online)
Vanaf april 2021
Onderdeel van: See You in The Hague

Gevangenen bouwen een oefenrechtbank in de grootste gevangenis van Lagos (Nigeria)

Jaarlijks worden wereldwijd naar schatting 15 miljoen mensen voor kortere of langere tijd in gevangenissen opgesloten zonder dat zij een rechter zien of juridische bijstand krijgen. Ook in Nigeria is dit een groot probleem. In Ikoyi gevangenis, de grootste gevangenis van de snel groeiende metropool Lagos, zit 90 procent van de gevangenen in onzekerheid over hun lot, zonder uitzicht op een spoedig proces, met grote gevolgen voor henzelf, hun familie en de gevangenis die overvol zit.

In nauwe samenwerking met Nigeriaanse wetenschappers, kunstenaars, theatermakers, Ngo's, advocaten en gevangenen bouwt Stichting Aardschap (Dr. Joost van Onna en Melle Smets) een oefenrechtbank in Ikoyi: de Informal Justice Court. Na een voorbereiding van 3 jaar gaan gevangenen met hulp van advocaten en theatermakers hun strafzaak voorbereiden. Deze rechtbank biedt bovendien de mogelijkheid om te onderzoeken hoe de informele rechtbank gevangenen wereldwijd ten goede kan komen. Van de verhalen van de deelnemende gevangenen wordt een theaterstuk gemaakt, dat eerst in de Ikoyi gevangenis wordt opgevoerd en daarna op reis gaat om de thematiek van onnodige en langdurige voorlopige hechtenis bij het brede publiek en beleidsmakers te agenderen.

informaljusticecourt.com
Op deze website kan je de achtergrond en voortgang van het project volgen.

Met dank aan:
De Informal Justice Court is een samenwerking van Stichting Aardschap, de Public Interest Law Partnership (PILP) en Lagos State University (LASU).

Het project wordt ondersteund door Stroom Den Haag, de African Artists' Foundation (Lagos), The Hague Institute for Innovation of Law, Alliance Francaise Lagos, University of Lagos (UNILAG), Nigerian Correctional Services en de Vrije Universiteit.

Het project wordt financieel ondersteund door het Pauwhof Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Knowledge Platform Security & Rule of Law en de Nederlandse Ambassade in Nigeria (Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Informal Justice Court
foto: tekening: Melle Smets