Reenactment

seminar over 'reenactment' als artistieke strategie

Zaterdag 15 oktober 2022, 15:00 - 18:00 uur
Toegang gratis
Join facebook event
Graag registreren via Eventbrite
Voertaal: Engels
>> lees verslag op Metropolis M (25 oktober 2022)

Uitgangspunt voor dit programma is de presentatie van het nieuwe videowerk grounds for denial van Anna Dasovic, momenteel te zien bij Stroom Den Haag. Het werk maakt deel uit van Dasovic' Srebrenica serie (2015 - heden), waarin zij zich richt op retorische structuren die genocidaal geweld zichtbaar en onzichtbaar maken. Het seminar Reenactment probeert deze gebeurtenissen te contextualiseren binnen hedendaagse ontwikkelingen en reflecties sindsdien: de erfenis van het Joegoslavië-tribunaal, de toekomst van de invloed van de NAVO in de regio en de relatie tussen de passiviteit van de internationale gemeenschap en de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Reenactment op zich is een methode waarbij een gebeurtenis uit het verleden wordt nagespeeld om deze beter te begrijpen. Daarnaast om te kijken onder welke voorwaarden een andere uitkomst mogelijk was geweest. Als artistieke strategie kan een dergelijke heropvoering alternatieven bieden voor een vermeend gebrek aan politieke invloed. Het verleden kan radicaal opnieuw worden verbeeld om de voorwaarden te scheppen voor een alternatieve toekomst. Een dergelijke strategie resoneert ook met het gevoel van isolement en ontkoppeling als gevolg van de coronapandemie en heeft een verlangen gevoed naar de belichaming van historische gebeurtenissen die ver weg en abstract kunnen lijken.

Het seminar bij Stroom Den Haag onderzoekt 'reenactment' als artistieke strategie, met name in relatie tot de enscenering van staatsgeweld. Het wil kunstenaars en anderen in het culturele veld die werken aan het naspelen van historische gebeurtenissen, samenbrengen om kennis en handvatten uit te wisselen.

Op het programma staan de volgende bijdragen:

- Film Disturbed Earth* van Didem Pekün over de ineffectiviteit van het diplomatieke en militaire apparaat bij het voorkomen van de massamoorden in Srebrenica;

- Staged reading door Bassem Saad en Sanja Grozdanic, die monumentale historische verslagen zoals die van het Internationaal Strafhof en de NAVO opnieuw bekijken;

- Presentatie door Maksym Rokmaniko van het Center for Spatial Technologies over hun huidige onderzoek naar de reconstructie van het moment van de raketinslag in het Mariupol Theater op 16 maart 2022.

 

* Stroom wil haar zorg uitspreken over de vrijheid van meningsuiting van onafhankelijke verhalenvertellers wier leven en levensonderhoud in gevaar zijn, door dit programma op te dragen aan de Turkse journaliste en filmmaker Cigdem Mater, coproducent - met Didem Pekün - van Disturbed Earth

 

Dit programma is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de gemeente Den Haag. De presentatie van 'grounds for denial' is een samenwerking met het Hartwig Collectie| Presentatie Fonds.

Reenactment seminar
Filmposter van 'Disturbed Earth', Didem Pekün
foto: courtesy the artist
Bassem Saad en Sanja Grozdanic
foto: courtesy the artist
Mariupol Theater, analyse Maksym Rokmaniko
foto: courtesy the artist