Preemption, Politics, Alternatives

Presentatie resultaten masterclass + lezing Cynthia Weber + screenings 'I am an American' en 'We are the 99%'

Vrijdag 10 januari 2014, 13-17 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Aanmelden: via formulier onderaan de pagina of via info@stroom.nl
Prijs: € 7,50 (studenten € 5,-)
incl. eten en drinken na afloop
Curator: Brigitte van der Sande
Moderator: Natasja van den Berg
Voertaal: Engels


Onderdeel van See You in The Hague

Op 9/11 werd de wereld ruw wakker geschud toen twee vliegtuigen zich in het financiële hart van het machtigste land van de wereld boorden. Bush verklaarde de War on Terror, en sindsdien werken regeringen aan toekomstscenario's, die moeten voorspellen welke catastrofes ons nog te wachten staan. Intussen wordt een technologische infrastructuur gebouwd, die diep ingrijpt in het dagelijkse leven van mensen. Politicologen Marieke de Goede en Floris Vermeulen van de Universiteit van Amsterdam onderzochten in de afgelopen maanden in masterclasses of er alternatieven te bedenken zijn voor dit speculatieve veiligheidsdenken, waar veel politieke vragen over te stellen zijn. De deelnemende studenten en PhD kandidaten van de Universiteit van Amsterdam / Afdeling Politicologie (NWO-Vidi European Security Culture project); Dutch Art Institute / MFA ArtEZ, Arnhem; Nederlandse Defensie Academie en stagiaires van HiiL - innovating justice (advisory and research institute for the justice sector) gaan daarover graag met het publiek in gesprek.

De middag wordt afgesloten met een lezing door Cynthia Weber (professor Internationale Relaties aan de University of Sussex, UK) en screenings van Weber's I Am An American. Video Portraits of Unsafe US Citizens, een reactie op een post-9/11 reclamecampagne op televisie en We are the 99%, over de Occupy beweging in 2012. Meer informatie zie hieronder.

Cynthia Weber: Uniting States of Americans: from ‘I Am An American' to ‘We are the 99%'
10 januari t/m 2 februari 2014

Locatie: entreeruimte Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
De presentatie van Cynthia Weber is ook een aantal weken te zien in de entreeruimte van Stroom. Er worden op monitoren de documentaire films I Am An American en We Are the 99% vertoond en op de muur kan het publiek reageren op twee 'Comment flags': I Am An American en Ik ben een Nederlander.

Overzicht besloten workshops bij Stroom in 2013:

Vrijdag 15 november 2013
Sessie 1: Preemption & Counterterrorism

Lezing door Marieke de Goede over 'The politics of preemption, the relationship between prevention, preemption, precaution and the question of politics' + lezing door Jenifer Chao over 'The space of art and culture as oppositional practice'. Gevolgd door diverse groepssessies een rondleiding door de tentoonstelling Double Centre van Charles van Otterdijk bij Stroom Den Haag.

Vrijdag 6 december 2013
Sessie 2: Scenarios & Alternatives

Lezing door Floris Vermeulen over 'Different state interventions in Europe against terrorism, possible (side) effects, and suspect communities' + lezing door Stephanie Simon over 'Resilience in urban design'. Gevolgd door diverse groepssessies en een bezoek aan Scaffold van Sam Durant.


See You in The Hague is een veelzijdige vertelling over de ambitie en werkelijkheid van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

Met dank aan:
See You in The Hague is een initiatief van Stroom Den Haag en wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Stichting DOEN, Stichting Stokroos, Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en vFonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Het programmaonderdeel Preemption, Politics, Alternatives komt tot stand met dank aan Universiteit van Amsterdam / Afdeling Politicologie (NWO-Vidi European Security Culture project); Dutch Art Institute / MFA ArtEZ, Arnhem; Nederlandse Defensie Academie en HiiL - innovating justice.

Cynthia Weber, 'I Am An American: Video Portraits of Unsafe US Citizens', video still
foto: © Pato Productions 2008
Cynthia Weber, 'I Am An American' (Comment Flag)
foto: courtesy the artist
Cynthia Weber tijdens haar presentatie bij Stroom op 10 januari 2014
foto: Stroom Den Haag
Workshop presentaties op 10 januari 2014
foto: Stroom Den Haag
Workshop presentaties op 10 januari 2014
foto: Stroom Den Haag
Workshop presentaties op 10 januari 2014
foto: Stroom Den Haag
Marieke de Goede (l) en Jenifer Chao (r) bij Stroom, 15 november 2013
foto: © Stroom Den Haag
Workshop bij Stroom, 15 november 2013
foto: © Stroom Den Haag
NWO Vidi project Universiteit van Amsterdam
See You in The Hague
foto: graphic design: Autobahn