Cynthia Weber: Uniting States of Americans: from ‘I Am An American' to ‘We are the 99%'

10 januari t/m 2 februari 2014
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur


Onderdeel van See You in The Hague

Aansluitend aan de masterclasses Preemption, Politics, Alternatives - waarbij alternatieven werden onderzocht voor het huidige preventieve contraterrorisme-beleid - presenteert Cynthia Weber (professor Internationale Relaties aan de University of Sussex, UK) in de entreeruimte van Stroom 'Uniting States of Americans: I Am An American. Video Portraits of Unsafe US Citizens (2007) and We are the 99%' (2012), bestaande uit twee documentaires en en een 'Comment Flag'.

'We the People of the United States....', zo begint de Amerikaanse grondwet uit 1787 die zoveel invloed heeft gehad op de Westerse geschiedenis en waarin vastgelegd is dat elke burger gelijke rechten heeft. 'I am an American', zeggen inwoners dan ook trots in het reclamefilmpje dat tien dagen na de aanslagen van 9/11 door het hele land uitgezonden werd. 'E pluribus unum' - uit velen, één - vormt de kern van de Amerikaanse samenleving.

Nadat president Bush de 'War on Terror' had gelanceerd ontdekten sommige Amerikanen echter dat zij minder Amerikaan waren dan zij dachten. Wetenschapster en documentaire filmmaker Cynthia Weber trok voor I Am An American het land in en vroeg mensen wat het betekent om Amerikaan te zijn in een tijd dat angst voor het terrorisme regeert. Democratische kernwaarden als ‘gelijkheid' en ‘rechtvaardigheid' blijken rekkelijker te zijn dan de Bill of Rights doen vermoeden. Ook in de film We Are the 99% die Weber van de Occupy beweging in 2012 maakte, toont zij hoe mensen vanuit verschillende achtergronden proberen de democratie nieuw leven in te blazen.

Graag uw commentaar
Lees op de Amerikaanse en Nederlandse 'comment flags' wat bezoekers in reactie op Webers films aan commentaar leverden, en vul zelf aan met eigen observaties over de Amerikaanse of Nederlandse context ‘Ik ben een Nederlander'!

Cynthia Weber geeft op vrijdagmiddag 10 januari 2014 een lezing bij Stroom Den Haag in het kader van de bijeenkomst Preemption, Politics, Alternatives.

See You in The Hague
Deze presentatie maakt deel uit van het culturele programma See You in The Hague, een veelzijdige vertelling over de ambitie en werkelijkheid van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

Cynthia Weber, 'I Am An American: Video Portraits of Unsafe US Citizens', video still
foto: © Pato Productions 2009
Cynthia Weber, 'I Am An American' (Comment Flag)
foto: courtesy the artist
Cynthia Weber, 'I Am An American: Video Portraits of Unsafe US Citizens', video still
foto: © Pato Productions 2009
Cynthia Weber presentatie bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
Cynthia Weber presentatie bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
ontwerp: Autobahn