The Knight's Move: Anna Minton

Woensdag 20 april 2011, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels
Anna Minton over haar bezoek aan Den Haag op haar blog.

Meer videocamera's en meer blauw op straat, maakt dat de stad nou werkelijk veiliger of geeft het slechts een groter gevoel van veiligheid? De Britse journaliste Anna Minton toont in haar onderzoek naar de toenemende privatisering van de openbare ruimte juist het tegenovergestelde aan. Bewakingsdiensten, camera's en slagbomen creëren meer angst en onbehagen en maken de bewoners ongelukkiger. Hoewel het aantal stadsenclaves in Engeland gestaag groeit en daarmee meer veiligheid zou zijn gecreëerd, zijn de meeste bewoners nog nooit zo bang geweest.

Anna Minton beschrijft in haar boek Ground Control. Fear and happiness in the twenty-first century city (Penguin Books, 2008) hoe snel in de laatste decennia het aantal gated communities in Engeland is gegroeid. Slechts met het juiste pasje en de bijbehorende code krijg je toegang tot deze moderne stadsburchten, waar alleen al het uitdelen van folders en het nemen van foto's door de bewoners met argusogen bekeken wordt.

Tegenover het steeds privater worden van de openbare ruimte en de bebouwde omgeving stelt Minton een alternatieve benadering voor: "One that celebrates a socially cohesive and shared public space that will reinvigorate our civic engagement." Hierbij geniet juist een meer persoonlijke vorm van surveilleren de voorkeur, waarbij een vreemdeling op een minder achterdochtige wijze tegemoet getreden wordt.
Recensie van 'Ground Control' in NRC Handelsblad

Anna Minton (1969, Londen) is auteur van The Joseph Rowntree Foundation's 'Viewpoint on fear and distrust'. Ze is als correspondent over architectuur, stedenbouw en planning o.a. werkzaam voor de Financial Times en The Guardian. Ze heeft vijf Britse journalistieke prijzen gewonnen.
www.annaminton.com

AANDACHT IN DE PERS
22 april 2011, Architectenweb (interview met Anna Minton)

The Knight's Move
Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

Mediapartner van deze lezingenserie is: De Groene Amsterdammer

The Knight's Move wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief The Knight's Move lezingen 2009-heden

Karl Valentin als Schwerer Reiter
foto: copyright Schloss Wahn
Mediapartner The Knight's Move