The Knight's Move: voorjaar 2011

Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

Mediapartner van deze lezingenserie is:
De Groene Amsterdammer


Iain Sinclair
Dinsdag 25 januari 2011, 20:00 uur

Iain Sinclair is een Engelse schrijver en filmmaker. Zijn werk is sterk verankerd in de stad Londen en gerelateerd aan de psychogeografie. Psychogeografie verwijst naar het effect die een geografische omgeving heeft op onze emotie en gedrag. Het werd door Guy Debord geïntroduceerd in de jaren vijftig van de vorige eeuw en wordt ook wel de wetenschap van het dwalen en dolen genoemd. In 2006 stelde Sinclair het boek ‘London: City of Disappearances' samen en schreef onder andere met Marc Atkins ‘Liquid City' (1999) en ‘London Orbital' (2002).
www.iainsinclair.org.uk

Luc Deleu - T.O.P. Office
Donderdag 24 februari 2011

Luc Deleu is een Belgische architect en kunstenaar wiens oeuvre zowel gebouwen en stedelijke plannen kent, als sculpturen, monumenten en theoretische modellen, waarbij hij steeds een visionaire blik hanteert. Zijn kritische houding ten opzichte van de publieke ruimte en het minder openbaar worden van die ruimte loopt als rode draad door zijn werk.
www.topoffice.to

Anna Minton
Woensdag 20 april 2011, 20:00 uur

Anna Minton is een Britse journalist die in juni 2009 het boek ‘‘Ground Control. Fear and happiness in the twenty-first century city'. ' publiceerde waarin ze tegenover het steeds privater worden van de openbare ruimte en stedenbouw een alternatieve benadering stelt: "One that celebrates a socially cohesive and shared public space that will reinvigorate our civic engagement."
www.annaminton.com

Iain Borden
Donderdag 9 juni 2011, 20:00 uur

Iain Borden is historicus en onderzoeker van architectuur en stedelijke cultuur en is hoofd van Bartlett School of Architecture in Londen. Zijn interesse gaat zowel uit naar het ontwerp als de beleving van de gebouwde omgeving, waarbij hij zich vooral richt op de manier waarop mensen zonder architectuurachtergrond hun omgeving begrijpen. Hij bestudeerde skateboarding als manier om de stad eigen te maken en werkt momenteel aan een onderzoek naar de cultuur van het autorijden.
http://en.wikipedia.org

Anthony Vidler
Maandag 20 juni 2011

Anthony Vidler is architectuurprofessor aan Cooper Union in New York. Hij schreef toonaangevende boeken zoals ‘Warped Space: Art, Architecture, and Anxiety in Modern Culture' (2000), ‘The Architectural Uncanny: Essays in the Modern Unhomely' (1992) en meer recent ‘Histories of the Immediate Present. Inventing Architectural Modernism' (2008).

The Knight's Move wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief 'The Knight's Move' 2009-heden