The Knight's Move: Nader Vossoughian

Donderdag 20 september 2012, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,- (of betaal in Time/Bank Hour Notes)
Voertaal: Engels
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina

De Amerikaans-Iraanse schrijver, curator en wetenschapper Nader Vossoughian schetst in zijn lezing de pijnlijke relatie tussen Goebbels' oproep tot de Totale Oorlog (in 1943) en de universele ontwerpstandaard die destijds door de Duitse architect Ernst Neufert is vastgelegd en die tot op de dag van vandaag onze gebouwde omgeving bepaalt.

Onlangs verscheen een nieuwe Engelse vertaling van het standaardwerk Bauentwurfslehre van de Duitse architect Ernst Neufert, oorspronkelijk gepubliceerd in 1936. In dit 'best verkochte architectuurboek aller tijden' standaardiseerde Neufert vrijwel alle maatvoeringen die maar voorkomen in gebouwen. En dat voor een enorme reeks aan gebouwentypes, van huizen tot fabrieken en van moskeeën tot scholen. Het boek sprak zeer tot de verbeelding van het toenmalige nazi-regime.

In februari 1943 hield Joseph Goebbels een toespraak waarin hij de geallieerden een Totaler Krieg verklaarde. Dat vroeg om de onvoorwaardelijke zelfopoffering van het Duitse volk en een groot aantal bezuinigingsmaatregelen. Alles wat niet essentieel was voor het voeren van oorlog werd afgeschaft. Voor de architectuur betekende het de invoering van universele ontwerpstandaarden. Vossoughian betoogt dat de loop van de architectuurgeschiedenis hierdoor radicaal werd veranderd en dat de effecten nog steeds voelbaar en zichtbaar zijn in onze gebouwde omgeving.

Nader Vossoughian:
"My thesis is that this book illustrates the extent to which militarism and utopianism made common cause during the course of the 20th century. It shows how fascism might have shaped the face of globalism. Finally, it also allows one the opportunity to demythologize what is frequently referred to as "standardization"."

Nader Vossoughian is een vindingrijk wetenschapper die velen prikkelde en verbaasde met tentoonstellingen, lezingen, boeken en projecten over bijvoorbeeld Otto Neurath en de Weense kraakbeweging in de jaren '20, over het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada als het ultieme voorbeeld van 'gypsy urbanism', en over de Spaanse activist/architect Santiago Cirugeda. Bij Stroom maakte Vossoughian in 2008 de expositie After Neurath: The Global Polis en het gelijknamige boek bij NAi010 Uitgevers.

The Knight's Move
Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

Mediapartner van deze lezingenserie is:
De Groene Amsterdammer

The Knight's Move wordt in 2012 mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en is een samenwerking met het Vlaams Architectuur Instituut.

Archief The Knight's Move lezingen

PERS
Archined, 22 oktober 2012
Ernst Neufert, de grootste architect van de moderne wereld?
door Leo Oorschot

      Thursday 20 Sep '12 20 uur
      Hogewal 1-9, Den Haag
      Entree: € 5,- (of betaal in Time/Bank Hour Notes)