After Neurath: The Global Polis

10 februari t/m 6 april 2008
locatie: Hogewal 1-9

open: wo t/m zo 12-17 uur

Curator Nader Vossoughian geeft uitleg over de tentoonstelling
(filmmaker/interviewer: Henk Augustijn).  Bekijk dit filmpje op You Tube.

Vervolg van de manifestatie ‘After Neurath' over de Oostenrijkse filosoof, socioloog en econoom Otto Neurath (1882-1945), die van 1934 tot 1940 in Den Haag woonde. De tentoonstelling gaat over de relatie van Otto Neurath met architectuur en zijn invloed op het architectonisch en stedenbouwkundig denken. Vooral zijn ideeën over de democratisering van de openbare ruimte en over informele planning zijn van grote invloed geweest op tijdgenoten als Paul Otlet, Cornelis van Eesteren, Margarete Schütte-Lihotzky en Le Corbusier.

De tentoonstelling ‘The Global Polis' toont de vernieuwende ideeën over de metropool, die Neurath -en zijn beroemde protagonisten- baseerden op de sociaal-democratische idealen van het interbellum. Neurath wilde met name participatieve vormen van democratische uitwisseling (een 'global polis') promoten, en deze tentoonstelling toont zijn pogingen op het gebied van architectuur en planologie.

De tentoonstelling is opgebouwd uit drie delen.
Het eerste deel, ‘The Communal City', onderzoekt Neurath's rol in de activistische krakersbeweging van Wenen, welke ongelooflijk inspirerend werkte op architecten en stadsontwikkelaars.
Het tweede deel, ‘The World City', onderzoekt Neurath's pogingen tot internationalisering van het massa-onderwijs en de sociale verlichting door samenwerking met Paul Otlet, Le Corbusier en anderen.
Het derde deel, ‘The Functional City', kijkt naar het werk van het Congrès Internationaux d'Architecture Moderne (CIAM) en architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren in het bijzonder. Dit onderdeel gaat in op Neurath's strijd met massa media en moderne architectuur aan de vooravond van de opkomst van het fascisme in Europa. Tegelijkertijd zet het vraagtekens bij de huidige banden tussen cultuur en politiek.

De tentoonstelling bevat een combinatie van grafisch werk, brochures, portfolio's, films en modellen. Een indrukwekkend onderdeel van de tentoonstelling is een 'historische tabel' van 5 meter lang waarop de ontwikkeling van de stad -van prehistorische grot tot moderne metropool- staat uitgebeeld. De CIAM architecten Rudolf Steiger en Wilhelm Hess maakten het in 1935 i.s.m. Georg Schmidt voor een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Al na één dag lieten de organisatoren van de tentoonstelling het werk wegens de gewaagde politieke lading verwijderen. Dit is de eerste keer dat het werk weer in Nederland te zien is.

Curator: Nader Vossoughian, Assistant Professor of Architecture aan de New York Institute of Technology en auteur van het boek 'Otto Neurath. The Language of the Global Polis' (NAi Publishers i.s.m. Stroom Den Haag, 2008).

LEZINGEN i.h.k.v. After Neurath: The Global Polis

8 februari 2008, 20.30 uur
Locatie: De Balie, Amsterdam
Lezing Nader Vossoughian, 'Otto Neurath: Information and The Global Polis'
(met co-referent Steve Rushton).
Bekijk deze lezing in het Balie Video Archief (8 februari)

12 maart 2008, 20.00 uur
Locatie: Stroom Den Haag
Lezing Partizan Publik en ZUS.

Link naar Webdossier After Neurath

PERSREACTIES:

ARCH+, April 2008 (pdf bestand)
Archined, 13 mei 2008 (weblink)
Volume, 2008, #1 (interview met Nader Vossoughian en Arno van Roosmalen) (pdf bestand)
De Architect, maart 2008 (pdf bestand)
Bauwelt, # 11, 2008 (pdf bestand)
NRC Handelsblad, 8 maart 2008 (pdf bestand)
De Volkskrant, 6 maart 2008 (pdf bestand)
De Groene Amsterdammer, 15 februari 2008 (pdf bestand)

Tentoonstellingsontwerp: Project Projects, New York.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Stichting; Casema Cultuur Fonds; NAi Rotterdam; Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (Zwitserland); University of Reading (GB); Wienbibliothek im Rathaus, Wenen (Oostenrijk); Imperial War Museum (GB); Universität für angewandte Kunst (Wenen); Fondation Le Corbusier (F); Mundaneum (Mons, Belgium).

Uitnodigingskaart: detail 'Historische Tabelle (1935) van Rudolf Steiger, Wilhelm Hess, Georg Schmidt. Courtesy NAi.
foto: ontwerp: Project Projects, New York
After Neurath: The Global Polis
foto: Project Projects
After Neurath: The Global Polis
foto: Rob Kollaard
After Neurath: The Global Polis
foto: Rob Kollaard
After Neurath: The Global Polis
foto: Rob Kollaard
After Neurath: The Global Polis
foto: Rob Kollaard
etalage bibliotheek Stroom
foto: Stroom Den Haag
omslag publicatie 'Otto Neurath. The Language of the Global Polis'
Posters After Neurath: The Global Polis
foto: design: Project Projects, New York