Opening 'Scaffold' Sam Durant met o.a. concert 'Murder Songs'

Zondag 20 oktober 2013, 15 uur
Locatie: President Kennedylaan 5, Den Haag
(tegenover ingang Omniversum)

Opening door Eduard Nazarski
(directeur Amnesty International Nederland). Tevens inleiding door Sam Durant en Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) en een monoloog over de doodstraf van columniste/theatermaker Marjolijn van Heemstra (Ro theater)
+

popconcert Murder Songs on Scaffold, 13- 17 uur
Haagse bands spelen op Scaffold nummers over de doodstraf (i.s.m. Haags Pop Centrum)

PROGRAMMA
Bekijk het fotoalbum op facebook

13:00-13:15 uur: welkomstwoord
13:15-13:35 uur: Highcamp Morris & Rivers
13:50-14:10 uur: Skinny Millionaire
14:25-14:45 uur: Fantine Tho ft. Roy-Victor Seriese

15:00-15:30 uur: Officiële opening Scaffold
(m.m.v. Eduard Nazarski, Marjolijn van Heemstra, Sam Durant en Arno van Roosmalen)
15:30-15:50 uur: Melle & Dick (Smutfish)
16:05-16:25 uur: The Most Wanted Men
16:40-17:00 uur: Julie Scott


Onderdeel van See You in The Hague

Hoe ver mag je de humanitaire grenzen van een democratie oprekken om vrede en recht te handhaven? Is marteling geoorloofd? Past de doodstraf wel bij het blazoen van vrede en recht? Dat zijn de achterliggende vragen voor het werk Scaffold van de Amerikaanse kunstenaar Sam Durant dat een jaar lang te zien zal zijn in Den Haag. Het zijn ook de vragen waar alle betrokkenen binnen de Internationale Zone direct geconfronteerd mee worden, want de monumentale constructie staat praktisch voor hun deur. Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland, zal dit unieke platform - dat het komend jaar wordt ingezet voor een openbaar debat over doodstraf, democratie, nationale rechtspraak en internationaal strafrecht - op zondag 20 maart officieel openen. De gehele middag brengen lokale bands Murder Songs op Scaffold ten gehore.

Scaffold is een indrukwekkend kunstwerk van op elkaar gestapelde houten schavotten, dat vorig jaar tijdens de internationale tentoonstelling dOCUMENTA (13) in het Duitse Kassel te zien was. Het lijkt op het eerste gezicht eerder een speeltoestel of uitkijkpost dan een statement tegen de doodstraf, maar bij het bestijgen van de trappen wordt die betekenis steeds duidelijker. De schavotten representeren de executieplaatsen van iconische Amerikaanse openbare terechtstellingen zoals die van Saddam Hoessein in 2006. Paradoxaal werd die terechtstelling destijds door President George W. Bush betiteld als een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Irak als democratie.

Niet alleen Amerika maar ook Den Haag heeft met de executie van Johan van Oldenbarnevelt en moord op de gebroeders De Witt een historie op het gebied van openbare terechtstellingen. Inmiddels profileert de stad zich internationaal met instituten als het Vredespaleis, het International Strafhof en het Joegoslavië Tribunaal als ‘stad van vrede en recht'. Daarmee is Den Haag een uitgelezen locatie om Scaffold te laten herrijzen.

Deze middag vindt bij Stroom Den Haag in het kader van See You in The Hague tevens de boekpresentatie Charles van Otterdijk Double Centre plaats. Aanvang: 13 uur. Meer informatie: klik hier

Poster: opening Sam Durant 'Scaffold'
foto: © Sam Durant (graphic design: Autobahn)
Sam Durant, 'Scaffold', Den Haag, 2013
foto: Vincent de Boer (Stroom Den Haag)
Sam Durant, 'Scaffold', tijdens opbouw in Den Haag
foto: Vincent de Boer (Stroom Den Haag)
Sam Durant, 'Scaffold', dOCUMENTA (13), Kassel, 2012
foto: © Vincent de Boer (courtesy Stroom Den Haag)
Marjolijn van Heemstra
foto: © Aisha Zeijpveld
Highcamp Morris & Rivers (Richard Morris)
Skinny Millionaire
Melle & Dick (Smutfish) (Melle de Boer)
The Most Wanted Men (Remco Prins)
Julie Scott
See You in The Hague
foto: graphic design: Autobahn