Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

11 juli t/m 23 augustus 2020
Locatie: etalage Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Te zien: 24/7 vanaf de straat
srebrenicaisnederlandsegeschiedenis.nl

Op 11 juli 2020 is het precies 25 jaar geleden dat de genocide in Srebrenica plaatsvond. Nationalistische (Bosnisch-)Servische (para) militairen vermoordden in slechts enkele dagen 8.372 Bosnische moslimmannen en -jongens. Dutchbat, het Nederlands infanteriebataljon dat deel uitmaakte van de vredesmacht van de Verenigde Naties, was op dat moment verantwoordelijk voor de bescherming van de enclave Srebrenica.  
Met de landelijke campagne Srebrenica is Nederlandse geschiedenis vragen we aandacht voor de Srebrenica genocide en de rol die deze speelt in de Nederlandse geschiedenis.

Stroom Den Haag ondersteunt het project o.a. met eem etalagepresentatie als onderdeel van het eigen programma See You in The Hague waarmee we de identiteit van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht, door middel van kunst onderzoeken.

Monument op het Plein
vanaf 11 juli 2020
Onderdeel van de campagne is een tijdelijk monument op het Plein in Den Haag, een initiatief van collectief Bosnian Girl. In een cirkel staan 25 portretfoto's van Bosnisch-Nederlandse vrouwen en mannen van 25 jaar oud. Met hun dubbele identiteit symboliseren zij de verbondenheid van de Nederlandse en Bosnische geschiedenis. Deze portretten zijn gemaakt door fotografe Robin de Puy. Het monument met de foto's staat als een beschermende schil om de nabestaanden, de overlevenden van de oorlog in geheel Bosnië-Herzegovina, Dutchbatters en andere betrokkenen heen.

Srebrenica is Nederlandse geschiedenis is een initiatief van collectief Bosnian Girl*, bestaande uit Arna Mackic, Daria Bukvic, Emina Cerimovic en Ena Sendijarevic, vier Bosnisch-Nederlandse vrouwen met een achtergrond in respectievelijk architectuur, theater, onderzoek & beleid en cinema. Aan de campagne werken verder mee: voorbereidingscomité van de Srebrenica herdenking, International Documentary Filmfestival Amsterdam en Eastern Neighbours Film Festival.

*De naam van het collectief verwijst naar het beroemde kunstwerk Bosnian Girl van de Bosnische kunstenaar Šejla Kameric.

Meer informatie over het programma:
www.srebrenicaisnederlandsegeschiedenis.nl

PERS (selectie)

11 juli 2020
Omroep West
Den Haag krijgt nationaal herdenkingsmonument Srebrenica

10 juli 2020
De Groene Amsterdammer
Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

10 juli 2020
de Volkskrant
‘Srebrenica' is ook deel van ónze geschiedenis, zeggen deze Bosnisch-Nederlandse vrouwen

25 portretfoto’s van Bosnisch-Nederlandse vrouwen en mannen van 25 jaar oud
foto: © Robin de Puy (klik op de foto om hem groter te zien)
Tijdelijk Monument op het Plein, Den Haag
foto: courtesy collective Bosnian Girl
Tijdelijk Srebrenica monument op het Plein in Den Haag
foto: Ronald Tilleman
Etalagepresentatie bij Stroom, 2020
foto: Stroom Den Haag
Etalagepresentatie bij Stroom, 2020
foto: Stroom Den Haag
See You in The Hague
foto: design: Autobahn