Stadsklas: BRUSSEL - Het onbenutte benutten

Vrijdag 26 juni 2015, BRUSSEL
Bekijk: Stadsklas Brussel fotoalbum
Lees: verslag op Archined

Met Thomas Lommée en Jim Segers
Kosten: € 99 exclusief btw en reiskosten, inclusief catering. Er is een aantal studentenplekken beschikbaar voor € 49.
Stadsklas Brussel heeft plek voor max 15 deelnemers.
http://stadsklas.nl

Terug naar overzichtspagina Stadsklas 2015

Genereren cafés de nieuwe publieke ruimte? Hoe maak je het Meccano van de stad? En hoe kun je met de buurt rivierwater zuiveren? De eerste Stadsklas van jaargang 2015 brengt een bezoek aan Brussel. De les die daarbij centraal staat is: hoe benut je het onbenutte potentieel in de stad en zet je gelijktijdig verandering in gang?

Gidsen Thomas Lommée van Intrastructures en Jim Segers van City Mine(d) hebben beide hun praktijk in Brussel. Lommée als idealistisch ontwerper van producten en diensten die bijdragen aan een sociaal (her)gebruik van de stad, zoals de Mobilotoop en Autarkytecture. Segers als activistisch ‘ontwerper' van projecten die bijdragen aan bewonersnetwerken, stedelijke economie en kleinschalig initiatief. Zij nemen speciaal voor de Stadsklas een selecte groep deelnemers mee op een tour langs bijzondere projecten en ontwikkelingen in de Belgische hoofdstad. Doel van de dag is om de vaardigheden te leren die komen kijken bij een hands-on manier van stedenbouw bedrijven die een alternatief biedt voor formele en bureaucratische processen.

Op het programma staat onder meer een bezoek aan de werkplaats van OpenStructures, een open source modulair design-project en we worden ontvangen bij Friche Eggevoort, waar wordt geëxperimenteerd met het lokale watersysteem en gelijktijdig een nieuwe stadsrivier wordt gemaakt.

Stadsklas is een intensief en onorthodox lesprogramma dat zich onder het motto ‘learning by doing' richt op het onderzoeken en leren van nieuwe vaardigheden in de stedelijke ontwikkeling. Stadsklas 2015 is een initiatief van Stroom Den Haag en komt tot stand in nauwe samenwerking met Willemijn Lofvers, Hans Venhuizen, Tim Devos en Golfstromen. Het programma wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. 

Over de gidsen: 

Thomas Lommée is de oprichter van Intrastructures, een pragmatisch-utopische design studio die het ontwerpen van producten, diensten en systemen gebruikt als een middel voor verandering. Ook is hij de initiator van OpenStructures, een project dat de mogelijkheid van een open modulair ontwerpsysteem onderzoekt en test.
Sinds 2010 doceert Lommée aan de Design Academy Eindhoven en het ENSCI in Parijs. Hij woont en werkt in Brussel.
www.intrastructures.net
www.openstructures.net

Jim Segers is een van de oprichters van City Mine(d), een platform voor stedelijk initiatief. Ontstaan in 1997 heeft City Mine(d) ondertussen met verschillende publieke en private actoren meer dan 100 projecten gerealiseerd in 23 Europese steden. City Mine(d) realiseert "radicale prototypes": objecten of structuren die tijdens hun ontwikkeling een nieuw perspectief bieden op actuele maatschappelijke vraagstukken. Voor deze aanpak kreeg het in 2014 de Thuis in de Stad Prijs van de Vlaamse Regering en werd het in 2012 gepubliceerd als best practice in het Citizenship programma van de Europese Commissie. 
www.citymined.org
www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/fanny-sofie-en-jim-van-city-mined-wat-links-en-rechts-opborrelt

Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas Brussel
foto: Jannes Linders
Stadsklas 2015