Dag van de Architectuur 2008: WE RULE THIS CITY!

Stroom draagt bij aan de Dag van de Architectuur met het programma 'WE RULE THIS CITY!':

'Architectuur en macht in Den Haag' is de naam van de architectuurgids waarin van 36 bekende en minder bekende gebouwen in de Haagse binnenstad het ontstaansproces beschreven en getoond wordt. Een proces waarbij het spel tussen verschillende machten van invloed is geweest op het uiterlijk. De gids bevat naast teksten over de gebouwen, ook foto's, tekeningen en visualisaties.
De gids is op de Dag van de Architectuur voor de speciale prijs van 5 euro te koop bij het Bezoekerscentrum in het Stadhuis of bij Stroom Den Haag aan de Hogewal1-9.

Rondleidingen om 11.00 uur & 14.00 uur
Marcel Teunissen, architectuurhistoricus en schrijver van de gids, zal twee rondleidingen verzorgen. De route vertrekt vanaf het Bezoekerscentrum in het Stadhuis om 11.00 uur en om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.
Deelname is gratis, aantal plaatsen is beperkt tot 25 personen per keer.

Achterkamertjesroute - een reis langs architectuur van de politieke besluitvorming.
Waar worden geheime coalities gesmeed, waar wordt de basis voor onderling vertrouwen gelegd, waar worden missers weggedronken en waar worden nu echt besluiten genomen? De achterkamertjesroute onderzoekt of er zoiets bestaat als de ideale achterkamer en zo ja, waar die dan aan moet voldoen: groot of klein, openbaar of privé, zitten of lopen, licht of schemerig, rokerig of fris, met eten of drinken. 

Route om 10.30 uur & 13.30 uur
Hans Andringa, sinds 1995 werkzaam als politiek journalist van de Wereldomroep in Den Haag, zal deze dag twee rondleidingen langs zijn selectie van achterkamers verzorgen. Van het bekende Le Bistroquet tot de minder bekende locaties van het BewindsPersonenOverleg. De route vertrekt vanaf Nieuwspoort om 10.30 uur en 13.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.
Deelname is gratis, aantal plaatsen is beperkt tot 25 personen per keer.

De route is ook zelf te lopen met de kaart die bij het Bezoekerscentrum te verkrijgen is.

Stadsridders: Het nieuwe Den Haag
De Stadsridders van de Nieuwe Garde tonen de nieuwe stad in de gebouwen en plekken waar nog politiek over bedreven wordt, zoals in het Wijnhavenkwartier, Binckhorst en het stationsgebied bij CS en HS. De discussie wordt vaak gevoerd op hoog niveau, tussen politiek en betrokken partijen, maar wat vinden de Hagenaars er eigenlijk zelf van? Door middel van speciale stemborden kunnen bezoekers hun mening kenbaar maken, de Stadsridders staan bij een van de opengestelde politieke gebouwen waar ze je informeren en je je stem kunt geven.

Spel & Politiek Café: Publieke afsluiting met debatspel ‘The making of DHCH 2018'
De publieke afsluiting vindt dit jaar plaats met een debatspel rond de ambitie van Den Haag om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. In mei kondigde de gemeente aan hiervoor in aanmerking te willen komen. Ze zet hiervoor onder meer in op een grootschalig nieuw dans-en muziekcomplex op het Spuiplein. Met behulp van het spel 'The making of' (ontwikkeld door Hans Venhuizen) buigen acht Hagenaars zich in teams van twee over deze ambitie en maken voorstellen voor een plan van aanpak. Dit plan presenteren ze aan het publiek en moeten ze het vervolgens verdedigen tegen bezaren van andere teams. Het aanwezige publiek wordt tegelijk als adviseur van de teams en als rechter betrokken bij het spel.

Deelnemers aan het spel zijn onder meer:  Ergün Erkocy (architect), David Rietveld (raadslid Groen Links), Karin Mientjes (ontwerper), Valentijn Schultz (ACKU, studenten cultuurbureau), Ton van de Langkruis (directeur Kosmopolis) en Roos van Put (hoofdredacteur Kunstbeeld).

Spel & Politiek Café van 16.00 - 17.30 uur, aansluitend een borrel 
Het spel en debat worden geleid door Leo van Loon (Liever een Origineel Advies) en Hans Venhuizen (Bureau Venhuizen) en vindt plaats in het café van het Shoot Me Film Festival (Prinsegracht 8). Het spel start om 16.00 uur en is openbaar en gratis bij te wonen.

In Shoot Me worden tevens de stemresultaten van de Stadsridders getoond en de filmpjes die HaAC heeft gemaakt van bezoekers die op de Zeepkist voor het stadhuis van zich hebben laten horen

Deze publieke afsluiting van de Dag van de Architectuur 2008 wordt in samenwerking met de Stichting Dag van de Architectuur Den Haag gerealiseerd.

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Gemeente Den Haag (DSO), Stimuleringsfonds voor Architectuur en Staedion.
Mede mogelijk gemaakt door: Shoot me Filmfestival, Stadsridders van Nieuwe Garde Den Haag en Stichting Dag van de Architectuur Den Haag.