BUITENKUNST DEN HAAG website

Ga naar:
buitenkunsthenhaag.nl
https://bkdh.nl

Heb je vragen of opmerkingen over deze website:
Mail naar: info@bkdh.nl

De stad Den Haag bezit een rijke collectie kunstwerken in de openbare ruimte met honderden (stand)beelden, plaquettes, sculpturen en reliëfs. Informatie over die werken is nu te vinden op de website Buitenkunst Den Haag (bkdh.nl), een project van de gemeente in samenwerking met Stroom Den Haag. Alle data per kunstwerk zijn samen met informatie over betekenis en locatie online gebundeld en voor iedereen toegankelijk. Het is nu mogelijk om online lekker op stap te gaan in eigen stad of om de informatie als inspiratie te gebruiken voor een zomers uitje. Donderdag 3 juni 2021 hebben cultuurwethouder Robert van Asten en Alexandra Landré, de nieuwe artistiek directeur van Stroom, als eersten aan de hand van de nieuwe website een fietstocht gemaakt langs beelden in het centrum.

NIEUW: Wat is er met die Zebraklok gebeurd?
Nieuwe rubriek 'Buiten Beeld' maakt dynamiek buitenkunst zichtbaar
Nieuw op de website BuitenkunstDenHaag.nl is een rubriek waarin informatie te vinden is over kunstwerken die tijdelijk of permanent niet aanwezig zijn in de stad.

Wat een Verbeelding!
Nieuwe TV serie over buitenkunst bij TV West

Vijf weken lang zendt TV West op dinsdag een serie reportages uit over de kunstwerken in Den Haag. Buurtbewoners en betrokkenen vertellen over de kunstwerken op straat in hun stadsdeel. Waarom staan die daar, door wie is het gemaakt, wat betekenen ze en vooral: welk plezier beleven bewoners en de stad eraan? Wat een verbeelding is een initiatief van stichting 1 Wereld van Marko Fehres en kwam tot stand in samenwerking met TV West en BuitenkunstDenHaag.nl.

ROUTES
Wandel- en fietsroutes

De website biedt ook routes aan. Download wandel- of fietsroutes als Rondje Centrum, Rondje Zuiderpark, Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp en Kunst in de Vinex (Leidschenveen en Ypenburg) maak kennis met de rijke collectie buitenbeelden in de stad.

Werk in uitvoering!
Stroom, verantwoordelijk voor de invulling van het gemeentelijk beleid op het gebied van kunst in de openbare ruimte, is gevraagd om de nieuwe website te beheren. Op dit moment staan er 555 kunstwerken in alle stadsdelen online: Centrum, Scheveningen, Escamp, Haagse Hout, Loosduinen, Segbroek, Laak, Leidschenveen-Ypenburg, Wateringseveld. Foto's en interessante achtergrondverhalen van de vele buitenkunstwerken in Den Haag zijn nu digitaal beschikbaar.

Gratis openluchtmuseum
De hoeveelheid en diversiteit van kunst in de openbare ruimte van Den Haag is overweldigend. De website biedt tekst en beeld over monumenten van historische figuren als Willem van Oranje, Thorbecke, en Drees Sr., maar natuurlijk ook over het opvallende standbeeld van Haagse Harry op de Grote Markt of het werk The Frog with Umbrella van Karel Appel bij het stadhuis. De site is dé toegang tot alle informatie over kunst in de openbare ruimte in Den Haag, handig geordend op kunstenaar, tijdvak en soort kunstwerk. Ook is het mogelijk te zoeken op titel of via de plattegrond. Zo kan iedereen zien van wie dat beeld bij hem of haar om de hoek is. Met informatie in Nederlands en Engels is het een prachtige nieuwe ‘tool' voor de bewoners van Den Haag, maar ook voor toeristen en online publiek.

Ontdek de kunst op straat in Den Haag
Of het nou gaat om Het Schillenpaard in de Schilderswijk, het Hemels Gewelf van James Turrell in Kijkduin, of de Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping in Leidschenveen-Ypenburg, we hebben allemaal wel een kunstwerk dat ons dierbaar is of dat ons intrigeert. Met de nieuwe website is het eenvoudig te achterhalen wie de kunstenaar is, en of er bijvoorbeeld nog meer beelden van hem/haar te vinden zijn in de stad.

Colofon
Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Productie en beheer: Stroom Den Haag
Fotografie: Ralph Kämena e.a.
Auteurs: Wim van der Beek, Lidwien Nielander, Nicole Spaans en Sandra Spijkerman
Eindredactie: Sandra Spijkerman
Met dank aan: Piet Vernimmen
Ontwerp website: The Rodina
Techniek website: PMS 72