Luc Deleu : Tribune (Diary 1971 - 1978)

Luc Deleu en Jef Lambrecht in gesprek

DVD met boekje.
Verkrijgbaar in de betere boekhandel en bij Stroom Den Haag aan de Hogewal 1-9, Den Haag
Online bestellingen via: Roma Publications

Het collageboek Tribune - het onderwerp van deze DVD-publicatie (met booklet) - is een soort 'container' die de jonge startende architect Luc Deleu tussen 1971 en 1978 heeft gemaakt. Naast een blik op de wereldgeschiedenis en de actualiteiten van de eerste helft van de jaren zeventig, zit het boek vol met verwijzingen naar werken die in deze periode tot stand kwamen, of naar realisaties, die pas jaren later werkelijkheid zouden worden. Tribune is evenzeer een uiting van het verlangen naar een mondiale bewegelijkheid en de mobiele architectuur die ermee samenhangt - een verlangen dat destijds door praktische omstandigheden nog niet beantwoord kon worden, en dat in Tribune gesublimeerd werd in collages, afbeeldingen, schetsen en projecten. Dat verlangen is te omschrijven als dat van de jonge kunstenaar die hoopt eindelijk aan zijn 'artistieke reis' te kunnen beginnen.

Tribune telt exact 300 bladzijden en is bijna 10 centimeter dik. De pagina's zijn - net als de cover - zonder uitzondering bekleed met knipsels, foto's, advertenties, schetsen, stempelafdrukken, notities, tekeningen, logo's, cartoons, reclamefolders, bekeuringen en wereldkaarten. Het is deze combinatie van geschiedenis, kunstgeschiedenis en het individueel artistiek project, die dit vroege werk en dagboek van Luc Deleu zo uitdagend maakt.

Op de voorlaatste bladzijde van Tribune schrijft Luc Deleu dan ook: "Dit boek werd gemaakt met de idee, het doorbladeren (het lezen m.a.w.) van dit boek ooit te verfilmen en/of op V.C.R te brengen." De voorliggende publicatie nam deze uitdaging op, 36 jaar na datum. In gesprek met gewezen journalist Jef Lambrecht bladert Deleu het collageboek van achter naar voor door, zodat de kijker op het ritme van de gesprekpartners hun visuele wandeling kan volgen. Het gesprek gaat niet alleen over artistieke onderwerpen, maar ook over Luc Deleu's visie op de wereld en zijn maatschappelijk engagement, zijn ambities en frustraties. Aan de hand van Deleu's kritische - maar ook humoristische - houding wordt de kijker 106 minuten lang bij zijn oeuvre en zienswijze betrokken. Verder wordt de dvd-publicatie begeleid door een tekst van de architectuurcriticus Christophe Van Gerrewey, die op een nauwgezette manier het collageboek beschrijft en analyseert.

Tribune werd als object voor het eerst publiek getoond in LLS 387, ruimte voor actuele kunst te Antwerpen, in het kader van het tentoonstellingsproject Jeugdzonde. Over opus één en opus min één (2009) en in zijn huidige vorm als een dvd-publicatie uitgegeven naar aanleiding van Luc Deleu's solo tentoonstelling Orban Space: Luc Deleu - T.O.P. office bij Stroom Den Haag en bij Extra City, kunsthal Antwerpen (2013). Evenzeer zal Etablissement d'en face voorjaar 2013 een toonmoment omtrent het collageboek Tribune presenteren in Brussel.

Camera en montage: Wim Catrysse
Geluid: Amplus (Johan Vandermaelen)
Duur: 106 minuten
Ondertiteling: Engels, Nederlands
Audio: Nederlands

Tekst booklet: Christophe Van Gerrewey
Vertaling: Gregory Ball (booklet), Zin Taylor (ondertitels)
Uitgeverij: Roma Publications (Amsterdam)
Distributie: Idea Books (Amsterdam)

Productie: Etablissement d'en face (Brussel) en LLS 387, ruimte voor actuele kunst (Antwerpen)

Productie partners: Stroom Den Haag, centre for art and architecture (Den Haag) en Extra City Kunsthal, Antwerpen (Antwerpen)

Uitgave: 750 exemplaren (€ 20,- )
Copyright: Sabam for Luc Deleu / T.O.P. office


Luc Deleu: Tribune (Diary 1971-1978) (videostill)
foto: © Luc Deleu – T.O.P. office
Moment uit DVD 'Luc Deleu : Tribune (Diary 1971 - 1978)'
foto: Rob Kollaard, courtesy Stroom Den Haag
Luc Deleu: Tribune (Diary 1971-1978)
foto: © Luc Deleu – T.O.P. office