Charles van Otterdijk Double Centre

Het boek Double Centre presenteert een dossier met beeldmateriaal, een register, en een korte tekst. Het boek ziet eruit als een rapport, een soort documentatie, of een archief waarin twee locaties worden geopenbaard die de kunstenaar Charles van Otterdijk heeft aangetroffen in het oosten van Duitsland. Op de foto's zien we kale ruimtes met daarin objecten die er op het eerste gezicht normaal uitzien - het lijken alledaagse objecten: bureaus, stoelen, rekken; maar bij nadere beschouwing is ieder object heel ongewoon, vervormd en vreemd, waardoor het onduidelijk is wat de functie van de objecten, of van de plekken waarin ze zich bevinden, zou kunnen zijn. Deze eigenaardigheid wordt nog eens versterkt door de ogenschijnlijke verdubbeling van de objecten op de twee locaties. Objecten worden herhaald en aangepast, waarbij de onderlinge verschillen de overeenkomsten juist benadrukken.

In het register staan o.a. : isoleer unit, kelder, bed, bureau met kijkgat, rek, vogelkooi, telescoop, verbrandingsapparaat voor documenten, luidsprekers, bureaublad met verzonken gat voor een tank, misschien een paniekkamer, waarmee het gevoel van mogelijke, of aannemelijke (institutionele) onwettigheid wordt versterkt. De buitenkant van de locaties laat een donker, onheilspellend landschap zien van dichte bossen, een geheime plek of een niemandsland dat associaties oproept met rendition centra - de buitenwettelijke plekken die door democratische rechtsstaten worden gebruikt in hun poging om terreur te bestrijden, in te perken of zelf uit te oefenen. Versterkt door deze lagen van verdubbeling en suggestie, lijkt Double Centre zich ook buiten ons blikveld af te spelen - de ogenschijnlijke objectiviteit die spreekt uit beeld en tekst, staat in sterk contrast met een beangstigende twijfel over de waarheid van het dossier, en het verhaal er achter.

Double Centre is een autonome publicatie, uitgegeven ter gelegenheid van twee tentoonstellingen. De eerste is van 7 september t/m 17 november 2013 te zien bij Stroom Den Haag (meer info klik hier); de tweede vindt in 2014 plaats bij Van Abbemuseum, Eindhoven.

Uitgegeven door Book Works, i.s.m. Van Abbemuseum Eindhoven en Stroom Den Haag als onderdeel van Book Works Co-Series, No. 5
Druk: Lecturis, Eindhoven
Oplage: 1,000 exemplaren
Aantal pagina's: 80
Formaat: 230 x 170 mm

Zondag 20 oktober 2013, 13 uur
Boekpresentatie door Willem Post
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den HAag
Meer informatie: klik hier

Met dank aan:
Deze publicatie is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van het Mondriaan Fonds, Van Abbemuseum, Eindhoven en Stroom Den Haag.
Book Works wordt ondersteund door Arts Council England.

PUBLICATIE BESTELLEN
Gebruik het bestelformulier onderaan deze pagina of stuur een email met titel van de publicatie, gewenst aantal en uw naam en adresgegevens naar: info@stroom.nl


Omslag 'Double Centre Charles van Otterdijk'
foto: © Charles van Otterdijk