De maatschappelijke ladder (Ouborg Prijs 2019 voor Jeroen Eisinga)

Publicatie ter gelegenheid van de uitreiking van de Ouborg Prijs 2019 aan Jeroen Eisinga.


Op vrijdag 22 november 2019 is beeldend kunstenaar Jeroen Eisinga vanwege zijn grote en rijke oeuvre gelauwerd met de Ouborg Prijs 2019. Onderdeel van de prijs is de Nederlandstalige publicatie De maatschappelijke ladder, uitgegeven door Stroom Den Haag en de gelijknamige tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag.

Jeroen Eisinga
(1966) heeft samen met zijn vrouw Natasja van Kampen aan de 328 pagina's tellende bundel gewerkt. De teksten zijn van hem, de vormgeving is van haar. Zoals Eisinga verwoordt is het "een sprankelend boek vol ideeën en ontdekkingen geworden. Schetsen, ideeën, gedachtes, inhoudelijke overdenkingen, de opzet voor projecten, de afwikkeling van projecten, mislukte projecten en nooit eerder getoond werk. Dit heb ik gecombineerd met teksten die niet als een verklaring van het beeldende werk moeten worden gezien, maar als achterliggende gedachtes, onderzoekingen en als onafhankelijk en op zichzelf staand."
Net zo openhartig verhaalt Eisinga over het werkproces waarin hij zich (bijna) nietsontziend stort. Zijn producties zijn stuk voor stuk arbeidsintensief. Reden waarom Eisinga's oeuvre wellicht niet groot, maar indrukwekkend is. Zijn films zijn op internationale festivals en kunstpodia getoond en opgenomen in diverse museale en particuliere collecties.

De publicatie De maatschappelijke ladder (prijs: € 29,50) is verkrijgbaar bij Stroom Den Haag (boekwinkel en online, zie link onderaan deze pagina), Kunstmuseum Den Haag en de betere boekhandels. Alleen verkrijgbaar in het Nederlands.
Het boek is een publicatie van Stroom Den Haag en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Ouborg Prijs
De Ouborg Prijs is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956). Met de Ouborg Prijs toont Den Haag haar trots en waardering voor het niveau, de verdienste, de kwaliteit en de bovenlokale betekenis van de genomineerden en de mate waarin deze een bijdrage leveren aan het kunstklimaat in de stad en aan de (internationale) uitstraling daarvan.
De prijs wordt maximaal eens per twee jaar en minimaal eens in de vier jaar toegekend. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000, een tentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag.

Ouborg Prijs winnaars 1990-heden
Eerdere winnaars waren: Christie van der Haak (2015), Marcel van Eeden (2013), André Kruysen (2011), Justin Bennett (2009), Zeger Reyers (2007), Ben van Os (2005), Hans van der Pennen (2003), Vojta Dukàt (2001), Philip Akkerman (1999), Auke de Vries (1997), Martin Rous (1996), Dick Raaijmakers (1995), Tomas Rajlich (1994), Lotti van der Gaag (1993), Gerard Fieret (1992), Wil Bouthoorn (1991), Frans Zwartjes (1990).

Jury Ouborg Prijs 2019
Janneke Hendriks (grafisch ontwerper/Studio Janneke Hendriks), Christie van der Haak (voormalig laureaat, beeldend kunstenaar), Frits Dijcks (beeldend kunstenaar/Topp & Dubio/ism project space/hoofdredacteur Jegens & Tevens), Benno Tempel (directeur Kunstmuseum Den Haag) en Arno van Roosmalen (voorzitter, directeur Stroom Den Haag).

De Ouborg Prijs is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Den Haag, Kunstmuseum Den Haag en Stroom Den Haag.
Deze editie komt mede tot stand met dank aan EYE Filmmuseum Amsterdam.


'De maatschappelijke ladder' (omslag)
'De maatschappelijke ladder' (pagina's 52-53)
'De maatschappelijke ladder' (pagina's 102-103)
'De maatschappelijke ladder' (pagina's 186-187)
'De maatschappelijke ladder' (pagina's 216-217)
Jeroen Eisinga en wethouder Saskia Bruines met het eerste exemplaar van het boek
foto: Mylène Siegers, courtesy Stroom Den Haag
Uitreiking Ouborg Prijs 2019: Jeroen Eisinga + wethouder Saskia Bruines
foto: Mylène Siegers, courtesy Stroom Den Haag