Vinexlocatie Ypenburg

Ypenburg, Den Haag

Het Bestuurlijk Orgaan Ypenburg, BOY, heeft een kunstwerkgroep in het leven geroepen, met Stroom als één van de deelnemers, om een kunstenplan voor deze nieuwe VINEX-wijk te initiëren en uit te voeren.
Zie ook: Vinex locatie Leidschenveen

In september 2003 werd het tekstwerk ‘Van betovering tot wanneer' van Milou van Ham opgeleverd. Zij ontwierp een werk voor de Landingslaan, een enorm terrein van 2500 x 60 meter, waarvan zij vond dat het een gebaar moest zijn dat de grootsheid van het Landingslaan-gebied zou kunnen onderstrepen. In het dwarsprofiel van de Landsingslaan zijn 40 keermuren aangebracht, die Van Ham samen als één werk hanteerde. ‘Van betovering tot wanneer' bestaat uit een reeks woorden die op de 40 gepolijste betonnen wanden zijn gefreesd.

Gedurende 3 jaar is kunstenaar Theo Jansen in Ypenburg aan het werk op de geluidswal, ‘de Haagse Heuvelrug'. Vanuit zijn tijdelijke atelier daar, voert hij experimenten uit met zijn uit plastic buizen geconstrueerde strandbeesten en de daaruit evoluerende varianten.

Het project 'Kunst aan Huis in Ypenburg' bestaat uit een serie kleine kunstwerken: figuratieve multiples van meerdere kunstenaars, die gratis kunnen worden aangeschaft door de bewoners van Ypenburg. De werken moeten letterlijk aan het huis worden bevestigd. Het project is uitgevoerd in samenwerking met Kunsthuis 7X11. Bewoners kunnen kiezen uit werken van: Douwe Halbertsma, Jeroen Allart, Bert van Ommen, Theo Schepens, Ingrid Mol, Tom Claassen, Arja van den Berg, HiMom (Jeroen Bruls & Krijn Christiaanse).

Het ontwerp 'Heklucht' van HiMom (een combinatie van een fietspomp en fietsrek) werd bekroond met de Nederlandse Designprijs 2006 in de categorie 'Product Openbare Ruimte'.

In 2007 strijkt een 2de zwerm kunstwerken neer in Ypenburg. Voor meer informatie klik hier.
2003 - heden

'Kunst aan huis': 'Heklucht' van HiMom
'Kunst aan Huis' - Jeroen Allart
foto: Roger Teeuwen
'Kunst aan Huis' - Ingrid Mol
foto: Roger Teeuwen
'Kunst aan Huis' - Tom Claassen
foto: Roger Teeuwen
Theo Jansen en zijn strandbeesten
foto: Loek van der Klis
Theo Jansen en zijn strandbeesten
foto: Loek van der Klis