Herdenkingsmonument Slavernijverleden Den Haag

Den Haag (locatie nog niet bekend)

In voorbereiding
Bekijk ook: >> selectie boeken in de Stroom bibliotheek over Slavernij & Dekolononisatie

In 2023 vindt de 160ste herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats. "... een mooi moment voor de oprichting van een Haags herdenkingsmonument, waar velen in de stad naar streven", aldus de Haagse wethouder Bert van Alphen. "Door te herdenken en te vieren, staan wij stil bij onze geschiedenis". Al in december 2019 is door de gemeenteraad een motie aangenomen over de officiƫle herdenking en de totstandkoming van een monument. Stroom is in 2020 door de gemeente gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken voor het oprichten van een slavernijmonument.

Er is nog geen vast omkaderd idee, plek of kunstenaar bekend. Stroom wil daarom een begin maken door kunstenaars, activisten, wetenschappers en betrokkenen in Den Haag, Nederland en daarbuiten te spreken over dit belangrijke onderwerp. Hoe zou een monument ter herdenking van het slavernijverleden in Den Haag er uit kunnen zien, voor wie is het bedoeld en wat voor programma zou daarbij passen?

Er zijn in Nederland vijf Slavernijmonumenten (in Amsterdam in het Oosterpark en het Surinameplein, in Middelburg,  Rotterdam en Haarlemmermeer) - en drie in voorbereiding (voor Den Haag, Utrecht en Vlissingen).

De gemeente Den Haag wil niet alleen de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 herdenken maar ook vier andere momenten in de geschiedenis van de slavernij in West en Oost.

Wordt vervolgd.....

de Volkskrant
11 februari 2021
Ons slavernijverleden staat ook dit jaar volop in de schijnwerpers
Een lijst met leestips samengesteld door Wim BossemaNationaal Monument Slavernijverleden door Erwin de Vries, Oosterpark, Amsterdam, 2002
foto: Arthena (Wikimedia Commons)
Monument van Besef, Surinameplein, Amsterdam door Henry Renfurm, 2003
foto: Iris Dik
Slavernijmonument Middelburg door Hedi Bogaers, 2005
foto: Vincent de Boer
Slavernijmonument Rotterdam door Alex da Silva, 2013
foto: ANP
Slavernijmonument Haarlemmermeer door Joost van den Toorn i.s.m. Karwan Fatah (tekst), 2018