James Turrell - Hemels Gewelf

Kijkduin, Den Haag

Locatie: Machiel Vrijenhoeklaan 175, Kijkduin
(tegenover restaurant De Haagsche Beek)
(scroll down voor routebeschrijving)

Meer luchtfoto's van Het Hemels Gewelf:
www.siebeswart.nl
VR filmpje van Het Hemels Gewelf met 360 graden video en geluid, opgenomen in voorjaar 2020 door Yota Morimoto
>> website
>> Instagram

"This work, although it bears all the trademarks of a Turrell piece, perhaps due to its open aspect stands out amongst his other large scale installations." >> artnet news: lees meer

Het idee om James Turrell uit te nodigen kwam op toen Stroom betrokken werd bij de voorbereidingen van het congres van The International Federation of Landscape Architecture met als thema de relatie tussen landschapsarchitectuur en beeldende kunst, dat in 1992 in Den Haag werd gehouden. Turrell kwam met het voorstel voor een kunstmatige krater. Aanvankelijk was het zo'n grootschalig plan dat niemand geloofde dat dat ooit, hoe dan ook, voor elkaar zou komen.

In de duinen van Den Haag waar het licht zo tastbaar aanwezig kan zijn, heeft Turrell een plek gemaakt om naar de lucht te kijken: ‘Hemels Gewelf' in Kijkduin. Het grootschalige landschapskunstwerk gaat uit van het feitelijke licht dat bij de individuele kijker ervaringen opwekt die het puur zintuiglijke overstijgen. Het Hollandse licht wordt bij Turrell zelf zichtbaar en krijgt een emotionele en spirituele impact.

Op de top van een van de puinduinen is een kom aangelegd in de vorm van een ellips, 30 meter breed, 40 meter lang. Een aarden wal van ongeveer 5 meter hoog omsluit de kom. Om in deze kunstmatige krater te komen loop je eerst over houten treden het duin op en vervolgens door een betonnen doorgang van 6 meter lang. De glooiïngen aan de binnenkant van de krater zijn ingezaaid met gras en in het midden staat een monumentale bank van natuursteen waarop twee personen achterover kunnen liggen en kunnen zien hoe de hemel de vorm van een gewelf kan aannemen. Op een hoger gelegen duin staat eenzelfde bank waar zich een panorama ontvouwt over de zee, het strand en het platte land daarachter. In de richting van de horizon wordt het gewelf geleidelijk platter.

In 2008 werd het Hemels Gewelf uitgebreid gerenoveerd.
Voor een verslag van de renovaties klik hier.

Met dank aan:
Het Hemels Gewelf is mede mogelijk gemaakt door de Mondriaan Stichting, Herinneringsfonds Vincent van Gogh, Oibibio, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.

Adres

Machiel Vrijenhoeklaan 175, Kijkduin
tegenover restaurant De Haagsche Beek.

Openbaar vervoer
Vanaf Centrum en Station CS: bus 24 (richting Den Haag Kijkduin)  - na circa 37 minuten uitstappen halte Kijkduin (eindpunt) - daarna 500 meter doorlopen. Opgang tegenover restaurant De Haagsche Beek.
Vanaf Station Hollands Spoor: tram 1 richting centrum, overstappen op bus 24.

Per auto
Laan van Meerdervoort uitrijden tot aan de Kijkduinse straat; dan rechtsaf; dan bij de stoplichten linksaf de Machiel Vrijenhoeklaan op en vervolgens doorrijden tot restaurant De Haagsche Beek.

Hemels Gewelf op Google Maps

James Turrell, 'Hemels Gewelf'
foto: © Siebe Swart
Hemels Gewelf na de restauratie in 2008
foto: Gerrit Schreurs Fotografie
Hemels Gewelf na de restauratie in 2008
foto: Gerrit Schreurs Fotografie
James Turrell, 'Hemels Gewelf', 2023
foto: Vincent de Boer, courtesy Stroom Den Haag
Hemels Gewelf op omslag Destination Art, editie 2011
foto: Gerrit Schreurs
Hemels Gewelf in de winter (15 februari 2010)
foto: Stroom Den Haag
informatiebord bij opgang
foto: Stroom Den Haag
Hemels Gewelf in 1996
foto: Jannes Linders
James Turrell, Hemels Gewelf
foto: Jannes Linders
James Turrell bij de maquette
James Turrell, opgang naar Hemels Gewelf
foto: Stroom Den Haag
James Turrell, Hemels Gewelf
foto: Stroom Den Haag