De Dingen

Teaser 'de dingen' 16-26 April from Stroom Den Haag on Vimeo.

Maandag 16 april t/m donderdag 26 april 2018
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Presentatie: woensdag t/m zondag, 12- 17 uur en tijdens events
Events: voor data en tijden zie programmaschema op deze pagina
>> Download exhibition guide
(English only)

De Dingen is een programma van 11 dagen bestaande uit lezingen, performances, screenings, gesprekken en presentaties. Met: rkss, Swan Meat, Erik A. de Jong, Kamile Ofoeme, Frances Bodomo, The Otolith Group, Stine Alling Jacobsen, Simon Wald-Lasowski, Ja Ja Ja Nee Nee Nee, Marjanne van Helvert, The Rodina, Vectors, Pauline Agustoni, Tabita Rezaire, Rowan Wigley, Imara Limon en De Ambassade van de Noordzee.

Rivieren die 'mensenrechten' krijgen. De legale strijd over het auteursrecht van een makaak. Een robotrechter die rechtszaken voorzit. Met het meerjarenprogramma De Dingen houdt Stroom zich bezig de veranderende status van ‘dingen' en de gevolgen die dit heeft op menselijke activiteiten. Met kunstenaars, ontwerpers en maatschappelijke organisaties binnen de velden recht, milieu, politiek, zoölogie, technologie, ruimteverkenning, en sociale wetenschappen trachten wij nieuwe inzichten te krijgen door te experimenteren. Bijna elke dag wordt een programma georganiseerd in de tentoonstellingsruimte van Stroom, die is ontworpen als arrangement voor de evenementen die er plaatsvinden. Dat arrangement bestaat uit vier nieuwe opdrachten uit verschillende velden van artistieke productie, zoals (grafisch) ontwerp, communicatie, film en politiek, en wordt gevormd door een nieuwe zitplaats, een bibliotheek van Dingen, een ‘Material Resource Unit' en drie nieuwe videowerken.

PROGRAMMA-OVERZICHT

16 t/m 26 april 2018, wo t/m zo, 12-17 uur
en tijdens de events
Tentoonstelling De Dingen

Presentatie met werk van The Rodina, Oh Son, Dear Son; Marjanne Helvert & Pauline Agustoni, The Library of Material Rights; Simon Wald-Lasowski, Dusting off / Shiny Nails; en Het Parlement van de Dingen, De Ambassade van de Noordzee.

Maandag 16 april 2018, 16:00 - 19:00 uur
De Ambassade van de Noordzee
Zitting #1: Wie zijn de Dingen?

In de eerste (besloten) zitting gaan we alle deelnemers in en rond de Noordzee in kaart brengen. Op verzoek kan je de zitting als publiek bijwonen.

Dinsdag 17 april 2018, 16:00 - 20:00 uur

De Ambassade van de Noordzee
Zitting #2: Openbare Zitting

Tijdens deze openbare zitting bespreken we de moties die al zijn ingediend, bijvoorbeeld namens de Doggersbank, Toekomstige Generaties mens, de Bruinvis, of de Alg. Daarnaast kan je in deze zitting meewerken aan nieuwe moties en wensen namens de Dieren, Dingen en Mensen in en rond de Noordzee.

Woensdag 18 april 2018, 19:00-22:00 uur
What the Archive Things

Een seminar
In dit seminar kijken we naar het archief vanuit drie verschillende invalshoeken, die allemaal te maken hebben met de veranderende status van ‘dingen'. De dierentuin als een levend archief, geologische archieven met gesteenten als getuigen van een verdwenen landschap, of de veranderingen die musea doorvoeren in het verzamelen en tentoonstellen van objecten. Met Erik A. de Jong (Dierentuin Artis), Stine Alling Jacobsen (onderzoeker die zich bezighoudt met kaarten en archieven van de koloniale heerschappij over Groenland) en Imara Limon (Amsterdam Museum).

Zaterdag 21 april 2018, 19:00-22:00 uur
Earth and Otherly Matters

Lezing/performance en screenings
Met: Kamile Ofoeme - The Most Important Thing on Earth (lezing/performance waarin een stofje goud wordt gevolgd op een miljarden jaren durende vakantie op planeet Aarde, waarbij het in aanraking komt met de handen en nekken van 10 verschillende fictieve en bestaande personages, waaronder Jay-Z); Tabita Rezaire - Sugar Walls Teardom (film die onderzoekt hoe de baarmoeders van 'Black womxn' hebben bijgedragen aan de vooruitgang van de medische wetenschap en technologie); Frances Bodomo - Afronauts (poetische en surrealistische film over een Zambiaans meisje dat in training is om naar Mars te gaan, waarbij de hedendaagse Zambiaanse krijgsmacht wordt geplaatst in een imaginaire intergalactische toekomst); en The Otolith Group - Medium Earth (een audiovisueel essay over het geologische verleden en het infrastructurele bewustzijn van Zuid Californië).

Dinsdag 24 april 2018, 19:00-22:00 uur
Why Should Our Bodies End at the Skin?

Performances en screenings
Met: Marjanne Helvert & Pauline Agustoni - Once Created, Never Destroyed (kunnen de dingen ook rechten hebben?); Rowan Wigley - Heresy of Champna (een surrealistische satire op een shampoo reclame); Vectors - Contact Zone (audiovisueel 'performative design'); rkss & Swan Meat - Queer Plastic (een plastic Barbie pop als uitgangspunt voor een onderzoek naar de in elkaar grijpende polymeren van immateriële en materiële bestanddelen).
De avond wordt opgenomen en uitgezonden door Ja Ja Ja Nee Nee Nee radio.

Donderdag 26 april 2018, 16:00 - 19:00 uur
De Ambassade van de Noordzee
Zitting #3: Wat willen de Dingen in het pleidooi?

Tijdens deze (besloten) zitting worden de moties door een groep van circa 10 personen besproken, gecategoriseerd en eventueel geselecteerd voor verdere uitwerking.


Partners De Dingen:
Ambassade van de Noordzee, Building Conversation, Parlement van de Dingen, Stichting De Noordzee, Stroom Den Haag, Waag Society.

De Dingen
foto: design: The Rodina
Octopus vulgaris, Mally's Lamp, Doggersbank
foto: © Udo van Dongen