Petra van der Schoot

...en toen zag ik de zeebodem in de wolken weerspiegeld

Petra van der Schoot wist de tentoonstellingsruimte aan de Toussaintkade compleet te veranderen met een verrassende installatie. Zij bouwde twee persoonlijke panorama's geïnspireerd door het beroemde Panorama Mesdag.
In het midden staat een ronde gesloten ruimte die alleen van bovenaf te betreden is via een loopbrug en een wenteltrap naar beneden. Daar is het donker en lichten de wanden op alsof je in een ruimtelijk aquarium staat. In de lichtbakken bevinden zich onder water veelal hoofdloze figuurtjes in raadselachtige en benauwende situaties.
Buiten om deze 'aquarium-ruimte' heen staat een cirkelvormige langgerekte tafel. Hierop ontrolt zich een breugeliaanse reeks van surrealistische gebeurtenissen, waarin talloze barbiepoppen figureren. Zij zijn op bizarre manieren toegetakeld en acteren in de meest uiteenlopende fantastische en beangstigende situaties. Op een meesterlijke manier zette Petra van der Schoot haar innerlijk panorama in scène.
Met muziek door Piet-Jan Van Rossum.

Petra van der Schoot (1964, woont en werkt in Den Haag) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda (hoofdvak beeldhouwen) en aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en het Koninklijk Conservatorium Den Haag (violoncello en moderne muziek in relatie tot diverse kunstdisciplines). Sinds 1987 is zij actief als beeldend kunstenaar, musicus en tekstschrijver.