Cyprien Gaillard 'Beton Belvedere'

22 februari t/m 5 april 2009
Locatie: Hogewal 1-9
Open: woensdag t/m zondag 12-17 uur

Meer over bunkerproject Dunepark: klik hier

Stroom Den Haag presenteert met ‘Beton Belvedere' de eerste solo-tentoonstelling in Nederland van de Franse kunstenaar Cyprien Gaillard. Hij is gefascineerd door hedendaagse ruïnes en houdt zich bezig met de gestage vernietiging van modernistische architectuur. Gaillard onderzoekt thema's als staatsvandalisme, gentrificatie en het pittoreske. De tentoonstelling is samengesteld door Zoë Gray en wordt begeleid door een ambitieus project in de openbare ruimte. Voor het site-specific project ‘Dunepark' wordt een bunker uit de Tweede Wereldoorlog uitgegraven die nu nog begraven ligt in een duin met uitzicht op het strand van Scheveningen.
 
Beton Belvedere
De tentoonstelling presenteert een overzicht van Gaillard's werk van de afgelopen jaren, waarin zijn unieke blik op het hedendaagse landschap een centrale rol speelt. Er worden twee grote foto's getoond, View over Sighthill en Chateau d'Oiron (beiden uit 2008). Op het eerste gezicht lijken de twee gebouwen geen overeenkomsten te hebben - een flatgebouw in Glasgow en een Frans kasteel uit de 18de eeuw - maar toch komt uit deze twee foto's de diepgaande fascinatie van de kunstenaar naar voren: de voortschrijdende vernietiging van de modernistische architectuur in Europa en de culturele vergeetachtigheid die volgens hem door deze afbraak teweeg wordt gebracht. Het flatgebouw van View over Sighthill is gefotografeerd een paar tellen voor het vernietigd werd, de kleuren van het achtergelaten behang op de muren lichten de lege kamers op. In de tweede foto ligt de nadruk niet op het kasteel zelf, maar op het pad op de voorgrond. Gaillard heeft het puin van afgebroken woonkazernes uit de voorsteden van Parijs naar het kasteel laten vervoeren en de majestueuze oprijlaan en paden vol laten storten met het verpulverde beton.
 
Stroom laat ook Gaillard's etsen Belief in the Age of Disbelief (2005) zien, waarin iconische modernistische flatgebouwen in het landelijke Hollandse landschap van de 17de eeuw zijn neergezet. Als tegenwicht voor Gaillard's werk, is er ook een serie etsen te zien van de Italiaanse meester Piranesi - het is de allereerste keer dat deze werken uit de collectie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in bruikleen worden gegeven. Deze werken plaatsen Gaillard's zeer hedendaagse kunstpraktijk in de kunsthistorische landschapstraditie, en laten tegelijkertijd de artistieke fascinatie met ruïnes en de verschuivende visies op het pittoreske zien.

Download de tentoonstellingstoelichting van Zoë Gray (pdf bestand).

Voor meer informatie over Cyprien Gaillard:
klik hier.
Voor meer informatie over Zoe Gray:
klik hier.
Artikel 'A Handful of Dust' by JG Ballard (Guardian, 20 maart 2006)
Artikel Displeasure of ruins: Piranesi and the monuments of ancient Rome' door Lola Kantor-Kazovsky
(inspiratiebronnen voor Zoë Gray).

Rondleidingen:
zondag 1 maart 2009, 15 uur
Rondleiding door de tentoonstelling o.l.v. curator Zoë Gray.
zondag 15 maart 2009, 15 uur
Rondleiding door de tentoonstelling o.l.v. kunsthistoricus Jaring Durst Britt.
zondag 29 maart 2009, 15 uur
Rondleiding door de tentoonstelling door Marie-Jeanne de Rooij.
Zondag 29 maart 2009, 16.30 uur
Aansluitend een toelichting op locatie bij de bunker door Rose Tzalmona en Tim de Mos.
Zondag 5 april 2009, 15 uur
Rondleiding door de tentoonstelling o.l.v. kunsthistoricus Jaring Durst Britt.

De pers over Cyprien Gaillard:
zie Stroom in de Pers

Beton Belvedere - met dank aan:
Mondriaan Stichting, Maison Descartes - Institut Français des Pays-Bas, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, Laura Bartlett Gallery Londen, Cosmic Gallery Parijs, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Stichting Ruimtevaart Den Haag.

Beton Belvedere maakt deel uit van de manifestatie:
'nu monument'.

Cyprien Gaillard, Belief in the Age of Disbelief, 2005
foto: Courtesy of Laura Bartlett Gallery, London
Cyprien Gaillard, View over Sighthill, 2008
foto: Courtesy of Laura Bartlett Gallery, London
Cyprien Gaillard, Chateau d'Oiron, 2008
foto: courtesy Cosmic Gallery, Paris
overzichtsfoto Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
overzichtsfoto Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
overzichtsfoto Stroom Den Haag
foto: Stroom Den Haag
overzichtsfoto Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
SPONSORS