Neo Matloga 'my hero is always next to me'

4 september - 3 oktober 2021
Opening: zaterdag 4 september, 15:00-19:00
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: wo t/m zo, 12-17 uur

Stroom Den Haag opent haar deuren voor het nieuwe culturele seizoen met de solotentoonstelling my hero is always next to me van Neo Matloga. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar is bekend van zijn monochrome collages waarmee hij contrastrijke en levendige beelden schetst die tegelijkertijd intiem en politiek beladen zijn. 

Met de tentoonstelling van Neo Matloga wordt het spits afgebeten van de tentoonstellingsreeks die door het Hartwig Art Production | Collection Fund bij vijf Nederlandse kunstinstituten wordt gerealiseerd. Bij Stroom Den Haag wordt de solopresentatie van Neo Matloga gevolgd door Kevin Osepa (16 oktober t/m 5 december 2021) en Anna Dasovic (2022).

Politiek, persoonlijk en universeel: zo kan het werk van Neo Matloga worden gekarakteriseerd. Matloga werd een jaar vóór het officiële einde van apartheid (1994) in Zuid-Afrika geboren. In zijn collages bewerkt hij beelden van zijn wereld waarbij hij soms kiest voor intieme, alledaagse, vreugdevolle momenten tussen individuen, en soms juist voor publieke, iconische beelden. Verhalen van liefde en geborgenheid staan in scherp contrast met de nog altijd hardnekkige realiteit van een samenleving gekenmerkt door kolonialisme en racisme. Een spanning die steeds voelbaar is in zijn werk.

Matloga's zoektocht naar nieuwe verbeeldingen is een combinatie van choreografie, compositie en creatieve intuïtie. Het beeldmateriaal uit media, tijdschriften, fotoalbums en soapseries wordt vervormd en overgeschilderd met inkt, verf en vloeibaar krijt. Door het knippen, scheuren en opbouwen van verschillende lagen en vertellingen, ontstaan telkens nieuwe verbindingen tussen verleden, heden en toekomst.

In de tentoonstelling bij Stroom kiest Matloga voor een nieuwe insteek die wat afwijkt van de grote monochrome werken op doek die velen kennen. Het werk, dat door de Hartwig Art Foundation wordt aangekocht voor de Collectie Nederland, is het resultaat van een voor Matloga nieuwe experimentele werktechniek van collage op doek. Met een selectie kleinere werken — uitsluitend bestaand uit portretten — verschuift hij de schaal, en nodigt hij de kijker uit om van actief kijken een persoonlijke en intieme ervaring te maken.

Neo Matloga (1993, woont en werkt in Mamaila, ZA en Amsterdam) studeerde aan de Universiteit van Johannesburg en bij De Ateliers, Amsterdam. Zijn werk was te zien bij o.a. Zeitz MOCAA, Cape Town (2019); Tell Freedom, 15 South African artists, Kunsthal KAdE, Amersfoort (2018); South African Constitutional Court, Johannesburg (2016); Time Line, The Bag Factory, Johannesburg (2015); South African and Chinese exchange, Workers Museum, Johannesburg (2015). Matloga heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder in 2018 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en werd hij in 2019 genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Recentelijk is Matloga verkozen tot winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs en volgt eind 2021 een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.
www.neomatloga.com

Hartwig Art Production | Collection Fund
Het Hartwig Art Production | Collection Fund is in 2020 opgericht en maakt onderdeel uit van de Hartwig Art Foundation.
Het Hartwig Art Production | Collection Fund stimuleert experimenten en creativiteit op het hoogste niveau. Jaarlijks ondersteunt het fonds een groep kunstenaars bij het maken van nieuw en ambitieus werk. De kunstwerken worden uiteindelijk door de Hartwig Art Foundation aangekocht en aan de Rijkscollectie (de kunstcollectie van de Nederlandse staat) geschonken. Op die manier levert het fonds een blijvende maatschappelijke bijdrage.Voor het Special Project 2020-2021 zijn samenwerkingen met presentatie-instellingen in Nederland aangegaan. Naast Stroom Den Haag zijn er presentaties van in totaal 15 kunstenaars te zien bij Kunstinstituut Melly (Rotterdam), Oude Kerk (Amsterdam), Vleeshal (Middelburg) en Casco Art Institute (Utrecht).
www.hartwigartfoundation.nl


De tentoonstelling van Neo Matloga wordt mogelijk gemaakt door het Hartwig Art Production | Collection Fund, Mondriaan Fonds, Stevenson, BankGiro Loterij Fonds en de gemeente Den Haag.

Zaalopname Neo Matloga, 'my hero is always next to me' (2021), Stroom Den Haag
foto: Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation
Zaalopname Neo Matloga, 'my hero is always next to me' (2021), Stroom Den Haag
foto: Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation
Zaalopname Neo Matloga, 'my hero is always next to me' (2021), Stroom Den Haag
foto: Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation
Raampartij: Neo Matloga, 'my hero is always next to me' (2021), Stroom Den Haag
foto: Franz Mueller Schmidt. Alle rechten voorbehouden Hartwig Art Foundation
Neo Matloga, 'Patricia', Ink on collage on paper, 2021
foto: courtesy Stevenson Amsterdam and the artist
Banner Hartwig Art Foundation
foto: design: Lydienne Albertoe
Poster Hartwig Art Foundation
foto: design: Lydienne Albertoe