left gallery: rite of access

7 september t/m 20 oktober 2019
Opening: zaterdag 7 september, 17 uur
Join facebook event
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: wo t/m zo, 12-17 uur

Met bijdragen van: William Habib Kherbek, Margarethe Kollmer, Ryan Kuo, Dorine van Meel, Viktor Timofeev, Adriana Ramic, Harm van den Dorpel, Laurel Schwulst, Micah Schippa, Aarati Akkapedi, Simon Denny en anderen

rite of access is een project van left gallery over de toegangelijkheid van publieke kunst in het digitale tijdperk. Van 7 september t/m 20 oktober neemt left gallery zijn intrek in de fysieke ruimte van een kunstinstelling.

left gallery is een online platform dat kunstwerken produceert en verkoopt als downloadbare objecten. Deze objecten zijn beschikbaar in beperkte oplages, en kunnen worden aangekocht. Kopers die een werk hebben aangeschaft ontvangen een cryptografisch 'token' als bewijs van eigendom. In rite of access creëren deze 'tokens' tevens de voorwaarden waarop het publiek toegang kan krijgen tot de tentoongestelde werken. De betrokkenheid van bezoekers, bijvoorbeeld via aankopen of via activiteiten op social media, werkt als een kredietstroom, die de werken zichtbaar houdt. Volg left gallery op twitter en de tijd dat de werken zichtbaar zijn neemt toe; 'unlike' left gallery op social media, en de toegang tot de werken kan worden geweigerd. Een aankoop via left gallery, waar ook ter wereld, maakt dat er meer werken te zien zijn in de tentoonstelling bij Stroom. Zolang er voldoende krediet is, hebben bezoekers toegang tot alle werken binnen het project.

left gallery onderzoekt de toegankelijkheid van publieke kunst door op een andere manier naar het begrip 'eigendom' te kijken. Door de kunstmatige schaarste van de objecten in hun eigen portfolio te garanderen, legt left gallery bloot hoe de toegangelijkheid tot kunst in een openbare instelling aan allerlei onzichtbare codes gebonden is. Door een model voor te stellen dat het eigendom van kunstwerken democratiseert, werkt de tentoonstellingsruimte van Stroom als een 'serveersuggestie', die laat zien hoe de werken na aankoop in een huiselijke omgeving kunnen worden geïnstalleerd.
 
De objecten in de rite of access vertegenwoordigen een deel van de portfolio van left gallery, aangevuld met nieuwe werken die in opdracht van dit project zijn gemaakt. De werken variëren van screensavers, een vluchtsimulator tot e-boeken, een wekker, apps en een AI-assistent.. Met bijdragen van: William Habib Kherbek, Margarethe Kollmer, Ryan Kuo, Dorine van Meel, Viktor Timofeev, Adriana Ramic, Harm van den Dorpel, Laurel Schwulst, Micah Schippa, Aarati Akkapedi, Simon Denny en anderen.
https://left.gallery
 
De curatoren van rite of access zijn; Harm van den Dorpel, Emer M. Grant, en Lua Vollaard.

rite of access komt tot stand dankzij de financiële steun van Mondriaan Fonds en Gemeente Den Haag

Zie ook:
Museumnacht Den Haag 2019
Zaterdag 5 oktober, 21:00- 22:00 uur

rite of access: curator tour

left gallery is de tweede gast binnen ons programma Our House, your Home, waarvoor Stroom Den Haag internationale organisaties uitnodigt om tijdelijk de tentoonstellingsruimte over te nemen, om de dingen te doen die zij het meest urgent, passend, of uitdagend vinden.
Onze eerste gast was: Visual Culture Research Center uit Kiev, Oekraïne.

Adriana Ramic, 'Bubamara - OCR', 2018
Harm van den Dorpel & Laurel Schwulst, 'The Cloud Poster', 2019
Laurel Schwulst, 'Kitchen_table-magic', 2019
Laurel Schwulst, 'Flight Simulator'