From the Sea to the Clouds to the Soil

1 oktober t/m 18 december 2022
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag, 12:00-17:00 uur
Officiële opening: zaterdag 1 oktober, 17:00 - 20:00

>> KLIK HIER VOOR AUDIOBESTANDEN VAN DE TENTOONSTELLINGSTEKSTEN IN HET NEDERLANDS

>> KLIK HIER VOOR ENGELS 

Bibliotheek etalage: From the Sea, to the Clouds, to the Soil
Boeken die aansluiten bij de thema's van de tentoonstelling

From the Sea to the Clouds to the Soil biedt onverwachte invalshoeken om ons bewust(er) te maken van de symbiotische relatie tussen mens en natuur. In de groepstentoonstelling bij Stroom staat ‘kinship', het ultieme gevoel van verbondenheid tussen alle vormen van leven, centraal. Het brengt hedendaagse kunstenaars samen die deze innige verwantschap met de natuurlijke omgeving onderzoeken. De (her)ontdekking van die ecologische verbondenheid is steeds urgenter; kijk bijvoorbeeld naar de existentiële druk ten gevolge van de klimaatverandering. Kunnen we ons als mens werkelijk nog los zien van de natuur die steeds verder uit balans raakt?

Risk Hazekamp (i.s.m. Scape Agency, Nederland), Femke Herregraven (Nederland), Urok Shirhan (Irak/Nederland), Yeon Sung (Zuid-Korea) en Natasha Tontey (Indonesië) maken verbindingen en verhoudingen tastbaar en ervaarbaar, die zich vaak aan ons zicht onttrekken. Kunnen we bijvoorbeeld (beter) leren luisteren naar andere stemmen of elementen, zoals die van lucht, wind en water? Kunnen we ons een wereld voorstellen waarin we op gelijke voet leven met de cyanobacterie; een organisme dat de atmosfeer van zuurstof voorziet maar in de tentoonstelling zelf leeft op de adem van de bezoekers? Juist door de verbeelding van een gedeelde toekomst zoeken de kunstenaars een andere opening om de urgentie van klimaatverandering het hoofd te bieden. Ze  nodigen de bezoekers uit om niet alleen te kijken en te luisteren, maar zich daadwerkelijk open te stellen voor andere levende vormen en de verbondenheid daarmee te voelen.

Stroom toont met de werken speculatieve scenario's die aansporen om anders te denken over de rol die planten, grondsoorten, luchtdeeltjes en water kunnen spelen in het ecosysteem van de stedelijke omgeving. Om letterlijk de wereld om ons heen vanuit een ander perspectief te bekijken: from the sea, the clouds, the soil.

Extra activiteiten
In een randprogramma tijdens de tentoonstelling worden actuele vragen over klimaat, symbiose en kinship in de Haagse context nader onderzocht.
Op zaterdag 8 oktober presenteren we tijdens Museumnacht Den Haag een speciaal filmprogramma met video's van studenten en pas afgestudeerden van de KABK die ingaan op de symbiotische verbondenheid in de natuur en de rol die technologie daarbij speelt.

Met dank aan
From the Sea to the Clouds to the Soil komt tot stand met dank aan het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Gemeente Den Haag.
Het werk van Natasha Tontey is een co-productie met Auto Italia in Londen, i.s.m. La Becque, Tour-de-Peilz, en Shedhalle, Zurich.
Het werk van Risk Hazekamp + Scape Agency is mede mogelijk gemaakt door Stichting Stokroos, Stimuleringsfonds Creative Industrie en de ondersteuning van Sabrina Botton.

>> Natasha Tontey, Garden Amidst the Flame, at Auto Italia, London (15 September-4 December 2022)

Metropolis M, 14 december 2022
Thinking about ancestral history - talking to Natasha Tontey

Yeon Sung in 'From the Sea to the Clouds to the Soil' at Stroom, 2022
foto: Yeon Sung, courtesy Stroom Den Haag
Femke Herregraven, 'Wet Spells', 2021
foto: Naomi Moonlion
From the Sea to the Clouds to the Soil
foto: design: Kylièn Sarino Bergh
Natasha Tontey, 'Garden Amidst the Flame', 2022
foto: courtesy the artist
Urok Shirhan, 'JUST SONGS', 2022
foto: Naomi Moonlion
Risk Hazekamp, 'Experiment'
foto: courtesy the artist
Natasha Tontey, 'Garden Amidst the Flame', 2022
foto: courtesy the artist