Ivan Grubanov

Hoe verhoudt de formele geschiedenis zich tot persoonlijke verhalen? Hoeveel individuele ‘complicaties' laat het regime van de politieke geschiedschrijving toe? Ivan Grubanov omschrijft zijn werkwijze als ‘mapping myself into complex historical situations'. Hij kiest veelal voor een subjectieve documentaire benadering; er is altijd een zekere ambivalentie ten aanzien van het onderwerp. Hij vermijdt oppervlakkige standpunten, opinies en eenduidige emblematische beelden.

In 2002 en 2003 bezocht Ivan Grubanov het proces tegen zijn voormalige president, Slobodan Milosevic, in het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Geconfronteerd met de man en de gebeurtenissen die zijn leven hadden bepaald, zocht hij naar een manier om de intensiteit van die ervaring vast te leggen. Hij begon te tekenen, in een poging om zichzelf te verhouden tot dat hoofdstuk uit de geschiedenis. Nu brengt Grubanov de tekeningenserie ‘Visitor' (2002-2003) terug naar Den Haag. Naast ‘Visitor' worden de diaserie ‘Study of My Father' (2004) en het nieuwe videowerk ‘Beauty of Believing' (2005) getoond.

Ivan Grubanov (Belgrado, 1976) studeerde schilderkunst aan de kunstacademie in Belgrado. In 2002 en 2003 bezocht hij de Rijksacademie in Amsterdam. Momenteel maakt hij deel uit van het Delfina Studio Programme in Londen.

Publicaties Ivan Grubanov exclusief bij Stroom

De catalogus ‘Ivan Grubanov | VISITOR' (Museum of Contemporary Art, Belgrado, 2005) is in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Stroom. Bij deze catalogus heeft Stroom het supplement 'Visitor in Den Haag' gepubliceerd, waarin de relatie van het gelijknamige werk met Den Haag wordt belicht door teksten van Gregor D. Guy-Smith (Defence Counsel) en Kai van Hasselt (econoom, urbanist).
 
Catalogus: € 20,00
Supplement: € 6,50
Catalogus + supplement: € 25,00


Ivan Grubanov 'Visitor' (2002-2003)
foto: Rob Kollaard
Ivan Grubanov 'Visitor' (2002-2003)
foto: Rob Kollaard
Ivan Grubanov 'Study of my father' (2004)
foto: Rob Kollaard
Ivan Grubanov 'Beauty of Believing' (2005)
foto: Rob Kollaard
publicatie 'Ivan Grubanov | VISITOR'