Aanmoedigingsprijs 2007

Petra van Noort en Lisa Weinberg

Het is dit jaar reeds de 17e keer dat Stroom Den Haag in verband met de toekenning van aanmoedigingsprijzen een bezoek bracht aan de eindexamententoonstelling van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De jury besloot Petra van Noort en Lisa Weinberg ieder een aanmoedigingsprijs van € 1.250,- toe te kennen als aanzet tot hun verdere beroepspraktijk.

De jury was bij Petra van Noort (afdeling Beeldende Kunst) onder de indruk van haar totaalpresentatie die door de gelaagdheid niet meteen alle geheimen prijsgaf. Aanvankelijk cartoonesk en humoristisch, bleek de installatie bij nadere beschouwing bijtend, pijnlijk en openhartig, en tot slot geëngageerd. Het wekt de suggestie van persoonlijke woede, verontwaardiging en frustratie maar gesublimeerd in een beheerste 'tekeninstallatie' die het persoonlijke ver overstijgt. Haar presentatie leverde een beeld op dat de beschouwer niet gemakkelijk loslaat.    

Bij Lisa Weinberg (afdeling Textiel en Mode) was de jury aangenaam verrast door de energieke presentatie van de aan folklore verwante kledingstukken en accessoires. 'Sprankelend' noemde zij het geheel, dat nog eens werd onderstreept door het getoonde engagement in combinatie met een gedurfde thematiek en een eigenzinnig materiaalgebruik, die ze op een bijzonder treffende manier en tot in detail heeft weten door te voeren.

De jury bestond uit:
Beeldend kunstenaars Martine Florians, Simone van den Heuvel, Maarten Schepers en Eugène van Veldhoven, tevens docent afdeling Textiel en Mode.

Website KABK