Aanmoedigingsprijs 2009

Zoe Reddy, Hugo Schuitemaker

Jaarlijks reikt Stroom Den Haag aanmoedigingsprijzen uit aan afgestudeerden van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Een onafhankelijke jury bezocht een caleidoscopische eindpresentatie van meer dan 200 studenten met onder andere ruimtelijke installaties, typografie, wetenschap, mode, schilderkunst en performancekunst.
 
Twee studenten vielen op door hun doordachte en gelaagde presentaties. Aanstaande zaterdag mogen Zoe Reddy en Hugo Schuitemaker de Stroom Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen. De kunstenaars krijgen ieder  € 1.250,-, maar Stroom ziet de prijs vooral als stimulans in de verdere ontwikkeling van hun werk.

Zoe Reddy (afdeling Beeldende Kunst) maakte indruk met een intieme performance die de verschillende onderdelen van haar presentatie vloeiend met elkaar verbond. In een kleine ruimte was een wankel podium gebouwd; op de muren waren teksten en tekeningen in houtskool aangebracht. De kunstenaar, gehuld in zilverkleurig kostuum en laarzen, begeleidde zichzelf met een banjo en voerde monotoon een lange, indringende ballade uit gebaseerd op de teksten op de muren. De presentatie ontvouwde zich stapsgewijs en zoog de aanwezigen in een persoonlijk universum, langs de rauwe en poëtische houtskoolwerken die zich voor het oog voltrokken als een panoramische afspiegeling van innerlijke roerselen.

De presentatie van Hugo Schuitemaker (afdeling Fotografie) werd unaniem door de jury geroemd. Hij richtte het consumenteninitiatief ‘Zeeliefhebbers' op met als doel om vergeten en nieuwe vissoorten - die ruim voorradig zijn in de regionale wateren maar niet (meer) op de menukaart staan - voor de consument beschikbaar te maken. Schuitemaker bedacht een abonnementsysteem waarbij deelnemers maandelijks een andere vissoort kunnen kopen en daarbij een (door de kunstenaar gemaakt) fotoboekje ontvangen over de vissers. Het project snijdt actuele economische, ecologische en maatschappelijke thema's aan rondom de productie, distributie en consumptie van voedsel. In artistiek opzicht was de jury erg onder de indruk van het fotografisch talent van Schuitemaker. In dit project heeft hij zijn fotografie ingezet als essentiële schakel in zijn ondernemingsplan. De jury waardeert dat hij daarmee zijn eigen markt heeft gecreëerd maar bovendien een gelaagd en veelzijdig kunstproject heeft neergezet met een reikwijdte tot ver buiten het domein van de beeldende kunst.

De jury bestond uit:
Beeldend kunstenaars Justin Bennett en Joncquil de Vries, grafisch vormgever Karin Mientjes en Ingrid Grootes, docent Fotografie aan de KABK.

www.kabk.nl

'Zeeliefhebbers' van Hugo Schuitemaker
foto: Hugo Schuitemaker
Zoe Reddy
foto: Mirjana Vrbaski
'Zeeliefhebbers' van Hugo Schuitemaker
foto: Hugo Schuitemaker
Zoe Reddy
foto: Mirjana Vrbaski
'Zeeliefhebbers' van Hugo Schuitemaker
foto: Hugo Schuitemaker
'Zeeliefhebbers' van Hugo Schuitemaker
foto: Hugo Schuitemaker