Ouborgprijs 1994

Tomas Rajlich

Op 3 september 1994 werd de Ouborg Prijs 1994 uitgereikt aan de schilder Tomas Rajlich (1940). Gelijktijdig werd de tentoonstelling geopend in het Haags Gemeentemuseum gewijd aan het ouevre van Tomas Rajlich en verscheen de publikatie 'Tomas Rajlich, Beweeglijke Oppervlakken'.
De jury was unaniem van oordeel dat Rajlichs bijzondere oeuvre door de eigenzinnigheid en consistentie van groot formaat is en alle aandacht verdient.

Na de Praagse lente in 1969 kwam Tomas Rajlich naar Nederland en vestigde zich in Den Haag. Het schildersoeuvre dat hij sindsdien heeft opgebouwd is indrukwekkend consequent en samenhangend. Geconcentreerd onderzoekt Rajlich de mogelijkheden van het schilderen door zich op het doek te bewegen tussen de systematiek van het rasterpatroon en de losheid van het schildergebaar. Met deze schijnbaar eenvoudige gegevens creëert hij telkens opnieuw schilderijen van een grote frisheid, die de beschouwers dwingen tot oplettendheid. Op het oog geringe veranderingen in zijn werk, betekenen werelden van verschil. In de jaren zeventig was Rajlich één van de belangrijkste vertegenwoordigers van wat toen de 'fundamentele schilderkunst' werd genoemd. Hij exposeerde in meerdere grote musea in Nederland en in bekende nationale en internationale galeries.

De jury bestond uit: Rini Dippel, Jurjen de Haan, Hans Locher en Philip Peters onder voorzitterschap van Lily van Ginneken.

Publicatie Tomas Rajlich (uitverkocht!)