Ouborgprijs 1999

Philip Akkerman

Philip Akkerman (Vaassen, 1957) heeft in nauwelijks 20 jaar een oeuvre opgebouwd van ruim drieduizend zelfportretten, ca. 1300 schilderijen en 1700 tekeningen.
Een volstrekt uniek oeuvre dat zijn vergelijk niet kent, noch in stijl, noch in de persistente aandacht voor het schilderen, waarvoor hij steeds hetzelfde onderwerp gebruikt, namelijk het eigen hoofd, het eigen gezicht. Hoe hij dat ook draait of keert, hoe hij het ook toetakelt of uitdost, hij kan het niet als een neutraal gegeven hanteren. Telkens als hij zich in de spiegel aankijkt om aan de slag te gaan voor een nieuw werk, moet hij door zichzelf heen om de essentie van het schilderen te doorgronden.
Met de toekenning van de Ouborg Prijs 1999 was Philip Akkerman opnieuw een laureaat met een uitzonderlijk, groots, consistent en uiterst eigenzinnig oeuvre.

In het kader van de Ouborg Prijs werd van 21 augustus tot en met 17 oktober 1999, in het Gemeentemuseum Den Haag een groot overzicht getoond van het werk van Philip Akkerman, waarin maar liefst 120 schilderijen en 70 tekeningen waren vertegenwoordigd.

Publicatie Philip Akkerman