Ouborgprijs 2007

Zeger Reyers

De Ouborg Prijs 2007 is toegekend aan Zeger Reyers, een van de meest opmerkelijke kunstenaars van dit moment. De prijs, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956), vormt de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst en wordt om de twee jaar toegekend aan een Haagse kunstenaar met een oeuvre dat lokaal en nationaal van belang is. De prijs bestaat uit een geldbedrag (€ 4.750) en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag, alsmede een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag.

Publicatie Zeger Reyers: 'Still Growing / Stil Groeien'
Voor de publicatie verkoos Zeger Reyers samen met vormgeefster Renate Boere de vorm van een hedendaags magazine. Het magazine is in alle opzichten bijzonder te noemen en onderstreept de verwondering en bewondering die Zeger Reyers met zijn werk teweegbrengt. Tekst wordt op een ruimhartige manier afgewisseld door beeld en alles bij elkaar geeft het een openhartige weerslag van Reyers' inspiratie en aspiraties, gedrevenheid en mentaliteit. Deze rijk geïllustreerde uitgave biedt een prachtig overzicht van een oeuvre dat gekenmerkt wordt door de fascinatie voor de natuurlijke processen van groei, bloei en verval.

Vomgeving: Renate Boere
Tekstbijdragen: Nell Donkers, Roland Groenenboom, Vincent Honoré, Philip Peters, Arno van Roosmalen
96 pagina's
Nederlands/Engels
ISBN: 9789073799554
Prijs: € 20
Verkrijgbaar bij Stroom Den Haag, Gemeentemuseum Den Haag en de betere boekhandels.

Zeger Reyers (1966) studeerde van 1990 t/m 1995 aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werd bekend met zijn installaties waarbij hij ruimten liet begroeien met paddestoelen en schimmels. In 2004 liet hij voor het werk 'Aqua Boogie' de laagst gelegen zaal van het GEM, museum voor actuele kunst, onder water lopen. Bij het betreden van de zaal kwamen bezoekers in een ruimte terecht met een geheel eigen geur, klank en vochtigheid. Aan de installatie 'Aqua Boogie II' die Reyers speciaal ter gelegenheid van de Ouborg Prijs 2007 gemaakt heeft, liggen eveneens menselijke en natuurlijke processen ten grondslag. 'Aqua Boogie II' is gerealiseerd met de financiële steun van Fonds BKVB en Stroom Den Haag.

Jury Ouborgprijs 2007:
- Heiner Holtappels, directeur Montevideo Time Based Arts Amsterdam; tevens beeldend kunstenaar en hoofddocent Vrije Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem.
- Wim van Krimpen, directeur Gemeentemuseum Den Haag.
- Alied Ottevanger, dr. Alied Ottevanger, onafhankelijk kunsthistoricus. Doet onderzoek naar, en publiceert over moderne en hedendaagse kunst.
- Hans van der Pennen, beeldend kunstenaar, tevens docent aan Academie Minerva in Groningen.
- Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag, tevens juryvoorzitter.

Tentoonstelling Zeger Reyers 'Aqua Boogie II'
3 november 2007 t/m 13 januari 2008
Gemeentemuseum Den Haag

Tentoonstelling Zeger Reyers 'Onsdiepe'
9 november t/m 9 december 2007
Galerie Maurits van de Laar in Den Haag

Meer over de Ouborg Prijs

Artikelen in de pers (pdf-bestanden)
AD/Haagse Courant, 3 november 2007
NRC Handelsblad, 28 november 2007foto: vormgeving: Renate Boere
Zeger Reyers, Verwijzing naar Aqua Boogie II, 2007
Zeger Reyers, Hardwater, 2003, installatie (wit Mosa porselein
foto: Rob Kollaard
Zeger Reyers, Zonder titel (brandslang), uit de serie 'Hortus Conclusus', 2004
foto: Bob Goedewaagen