Aanmoedigingsprijs 2003

Gwenneth Boelens, Jouke Bos, Eli den Hartog, Ans Volkers

De Aanmoedigingsprijs 2003 werd toegekend aan:

Gwenneth Boelens (Fotografische Vormgeving, voltijd) koos ervoor om met een performance af te studeren en daarmee te ontsnappen aan de door haar gevoelde begrenzing van het medium fotografie. Het bewegend beeld dat zij regisseerde overtuigde de werkgroep vooral door de zorgvuldige timing en professionele uitvoering.

Het afstudeerproject van Jouke Bos (Fotografische Vormgeving, voltijd) bestond uit een filmisch vierluik waarbij fotografie overvloeit in video: een verstild en subtiel portret van vier gezinsleden die door een relatiecrisis op het punt staan uit elkaar te gaan. Ofschoon er niet in wordt gesproken, weet hij het beeld voor zichzelf te laten spreken en de complexe gezinssituatie inzichtelijk te maken.

Alhoewel het modeontwerp op dit moment eindeloze toepassingen kent, vielen de kledingstukken van Eli den Hartog (Textiel en Modevormgeving, voltijd) op door de gedurfde keuze, toepassing, combinatie en bewerking van overwegend tweedehands materiaal. Voor de werkgroep een verrassende ontmoeting!

De presentatie van Ans Volkers (Beeldende Kunst, deeltijd) bestond uit twee videowerken, waar de werkgroep moeilijk omheen kon. Wat opviel waren de pretentieloze maar daarom niet minder veelzeggende beelden. De werkgroep was gefascineerd door de geheimzinnige actie rond het mooi gefilmde kattenluik, en geïntrigeerd door de eenzame wandeling in de winkelpassage.

De eervolle vermelding voor Nickel van Duijvenboden (Fotografische Vormgeving, voltijd), lijkt bijna vanzelfsprekend. De werkgroep was onder de indruk van zijn radicale opstelling en de adequate vorm waarin hij die presenteerde. In de door hem sober studieus ingerichte ruimte ging hij persoonlijk de discussie aan aan de hand van zijn publicatie met zinnige essays over fotografie.