Aanmoedigingsprijs 2006

Maurits Fennis en Sara Vrugt

Eind juni 2006 maakte een onafhankelijke jury haar jaarlijkse ronde langs de eindexamenexpositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (KABK). In dat kader heeft zij aan Maurits Fennis en Sara Vrugt ieder een aanmoedigingsprijs van € 1.250,- toegekend, waarmee Stroom Den Haag hen wil stimuleren in de verdere ontwikkeling van hun werk.

De commissie was onder de indruk van de performance van Maurits Fennis (afdeling ArtScience), waarin hij op bijzondere en indringende wijze gebruik maakt van zijn stem en de klankeigenschappen van de ruimte. Met zijn gedoseerd maar uiterst effectief gebruik van techniek vormt hij een verrassende uitzondering binnen het door de afdeling ArtScience gepresenteerde geheel. Even uitzonderlijk is de zeggingskracht van zijn werk, een stemperformance die in zijn eenvoud even spannend als aangrijpend is.

Het eindexamenwerk van Sara Vrugt (Amsterdam, 1981) (afdeling Textiel en Mode) bestaat uit een prachtige collectie kledingstukken, een wandtapijt en een videoperformance, dat opviel door de consequente benadering van het gekozen thema en de aandacht voor detail en afwerking. Met een gedicht van Ted van Lieshout als uitgangspunt, gaat het Sara Vrugt om de vraag in hoeverre de liefde ook verder reikt dan het zich aangetrokken voelen door uiterlijke schoonheid. Het thema is op subtiele wijze verwerkt in een presentatie van de drie elkaar complementerende onderdelen. Daarin ziet men verwijzingen naar het menselijke skelet en de menselijke organen. Het werk roept de speels paradoxale vraag op hoe je kan doordringen in de kern, de ziel van de ander met ‘middelen' (kleding) die per definitie slechts de oppervlakte raken en bedekken.

Website Sara Vrugt
Website Maurits Fennis

Overzicht Aanmoedigingsprijzen voorgaande jaren.

Sara Vrugt
foto: Johan Nieuwenhuize
Sara Vrugt
foto: Johan Nieuwenhuize
Sara Vrugt
foto: Johan Nieuwenhuize
Maurits Fennis: De tweede bladzijde van het eindexamenboek